Uprava za geodetske poslove RS: Zakon o imovini stupio na snagu

Iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS danas su obavijestili javnost da je danas na snagu stupio Zakon o nepokretnoj imovini RS, unatoč tome što je njegovu primjenu odgodio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Uprava za geodetske poslove RS koja se inače i bavi imovinsko-pravnim odnosima u tom entitetu, u priopćenju govori o posljednjim događanjima u vezi sa spornim zakonom RS koji za cilj ima priskrbiti državnu imovinu.

– Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, te zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi se zabranila primjena zakona do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. Ustavni sud BiH nije donio privremenu mjeru kojom bi se zabranila primjena Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti – navode iz Uprave.

Naglasili su da Ustavni sud BiH može na svoju inicijativu ili na zahtjev podnositelja zahtjeva odrediti svaku privremenu mjeru za koju smatra da je treba donijeti u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka. Dodaju da predsjednik Ustavnog suda BiH može, izuzetno u nemogućnosti sazivanja sjednice, da odredi privremenu mjeru za koju smatra da treba da je donese u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka.

Spomenuli su i da je visoki predstavnik u BiH nakon izvanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

-Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove nastavlja da obavlja poslove i zadatake u okviru svojih nadležnosti, a u skladu sa Ustavom i zakonima RS koji su na pravnoj snazi – kazali su iz Uprave. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?