Brkić: Nova parlamentarna većina suglasna oko izmjene Izbornog zakona u roku šest mjeseci od formiranja Vlade FBiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je 2. ožujka u Ženevi u radu Segmenta na visokoj razini u okviru 52. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je u njegovom obraćanju zahvalio i podržao napore i ulogu Vijeća za ljudska prava u promociji ljudskih prava na globalnoj razini.

Čestitao je veleposlaniku Vaclavu Baleku preuzimanje dužnosti predsjednika Vijeća za ljudska prava za 2023. godinu i zahvalio veleposlaniku Federicu Villegasu za predan rad tijekom 2022. godine. Također, čestitao je Volkeru Turku, novoimenovanom visokom povjereniku, te njegovom uredu za proaktivnu ulogu u rješavanju izazova s kojima se suočavaju sva naša društva posebice u kontekstu ljudskih prava.

Istaknuo je potporu Bosne i Hercegovine Turskoj i Siriji nakon razornih potresa, kao i žaljenje zbog ruske agresije u Ukrajini, koja traje već godinu dana.

Naveo je da napori međunarodne zajednice moraju biti usmjereni na zaštitu ljudskih prava ranjivih skupina te stoga pozdravio aktivnosti UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) i Visokog povjerenstva UN za izbjeglice (UNHCR) za Plan humanitarnog odgovora za 2023. godinu.

Zamjenik Brkić se osvrnuo na rekordno brzu uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini nakon izbora u listopadu 2022. godine. Nadalje, kako su se složile sve vladajuće stranke, Izborni zakon bi trebao biti izmijenjen najkasnije u roku od šest mjeseci od konstituiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Ovi amandmani također su dio obveza koje je parlamentarna većina dobila od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava.

– Kako postoji nekoliko modela, nekoliko rješenja koja još treba doraditi, uvjeren sam da ćemo vrlo brzo doći do dogovora oko izmjena. Za to postoji politička volja na svim stranama – izjavio je Brkić.

Naglasio je pozitivne iskorake u vezi s budućnošću BiH u Europskoj uniji dobivanjem kandidacijskog statusa za članstvo u EU te ispunjavanje obveza koje je rezultiralo kao poticaj za približavanje standardima EU, što je svakako i područje ljudskih prava i temeljnih sloboda. Bosna i Hercegovina je predana reformskim procesima na putu prema EU i NATO integracijama.

U svom obraćanju, zamjenik Brkić je istaknuo da će Bosna i Hercegovina i dalje biti aktivno uključena u rad multilateralnih foruma o ljudskim pravima i humanitarnim pitanjima i snažan je zagovornik zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda sukladno međunarodnim instrumentima koje je potpisala i obvezama koje nastaju iz tih ugovora.

Tijekom zasjedanja Vijeća u Ženevi, zamjenik Brkić sastao se s azerbajdžanskim kolegom Elnurom Mammadovim. Razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Azerbajdžana, o političkoj, sigurnosnoj i energetskoj situaciji u Europi i predstojećim političkim konzultacijama dva ministarstva u Bakuu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?