Komšić kontra međunarodne zajednice: Svi su neprijatelji, osim njega i Bakira

Govori za Prvi ožujak, kao i općenito govori za državne praznike u svim državama svijeta, uglavnom su milijun puta prežvakana dosada. Red općih patriotskih poruka, red povijesti, red patetike i jedva i jedna zanimljiva rečenica da je izvučeš u naslov. 

No, da napravi presedan odlučio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je svečanost povodom Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine iskoristio da ospe paljbu po predstavnicima međunarodne zajednice, od kojih su mnogi prisustvovali svečanosti i usput isproziva opoziciju, piše portal Avaz.ba.

– Nažalost, naša država sada nije suočena samo s velikodržavnim aspiracijama susjeda i njihovim, rekao bih tradicionalnim pokušajima podjele Bosne i Hercegovine, nego i s neprimjerenim stranim intervencionizmom koji nam je možda u početku izgledao zbunjujuće, čudno, gotovo nevjerojatno. Toliko zbunjujuće, čudno i nevjerojatno da čak mnogi nisu željeli vjerovati svojim očima. Onda su se pojavila logična pitanja gdje to odjednom, a zapravo nije odjednom, jer sjetimo se iskustva rata, nestadoše ljudska prava, jednakost, demokratski standardi, demokracija uopće? Gdje nestade međunarodna podrška suverenitetu Bosne i Hercegovine, pa nam sada ti lažni prijatelji sa susjedima uzimaju mjeru – rekao je Komšić.

Komšić je ovim riječima između redova poručivao visokom predstavniku Christianu Schmidtu, koji je prisustvovao događaju, da je lažni prijatelj i da sa susjedima “uzima mjeru Bosni i Hercegovini”.

U istom tonu je nastavio optužujući visokog predstavnika i zapadne države da uvode „embargo na demokraciju“, koji je usporedio s embargom na naoružavanje Armije BiH, otpuhivao ih je da negiraju „pretpostavku bilo kakve neovisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine kao države“, poručujući im kako će se naći „pred stubom srama i pred sudom historije“.

U skladu s tradicionalnom nacionalističko-huškačkom retorikom o izdajnicima i patriotima, koju je odavno prigrlio, Komšić nije propustio priliku prozvati i nacrtati metu „izdajnicima“ u domaćim redovima.

– Radosni zbog toga što se magla razišla i što jasno vidimo tko je tko. Radosni zbog toga što konačno znamo na koga, u aktualnim i budućim borbama za neovisnost i suverenost možemo računati, a na koga ne, i na kraju radosni zbog toga što znamo da ne pobjeđuje masa neodlučnih koji se kolebaju, nego pobjeđuju oni koji su odlučni i koji znaju što hoće. Mi ćemo se nastaviti boriti za neovisnost i pravno kao što to radimo, i politički, ali i na svaki drugi način jer više nemamo izbora. Jednom kad smo zakoračili, nema povratka – poručio je Komšić.

Elem, Komšić nam je najavio nove „borbe za neovisnost i suverenost“, jasno upirući prstom na stanovite „izdajnike“ na koje u tim borbama nećemo moći računati. Na koga Komšić misli možemo pretpostaviti po svakodnevnim napadima i provokacijama njegovih kerbera – na sve one pojedince koji ne žele u koaliciju sa SDA kojoj su se Komšić i njegov DF potpuno podredili. Proces izbacivanja SDA iz vlasti prikazuje se kao maltene početak rata, kraj BiH i nestanak Bošnjaka, a Komšićev posljednji govor dodatno je ulje na vatru na tu huškačku kampanju.

Samo je nedostajalo da izgovori „ove bitke još nisu oružane, iako ni takve još nisu isključene“, pa da dobijemo bošnjačku reinkarnaciju najzlokobnijeg srpskog nacionalizma.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?