Sabolić odbacio optužbe Košarca o hrvatskoj netransparentnosti vezano za odlagalište na Trgovskoj gori

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić opovrgnuo je u petak optužbe ministra vanjske trgovine BiH Staše Košarca da Hrvatska nije pravodobno izvijestila o nakani izrade studije utjecaja na okoliš potrebnu za gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Košarac je u četvrtak iznio oštre optužbe na račun Hrvatske kazavši kako ona na “podao i perfidan način” pokušava realizirati projekt gradnje odlagališta na Trgovskoj gori, ustvrdivši da od hrvatskog Ministarstva gospodarstva nije dobio obavijest o pokrenutom postupku izrade studije utjecaja na okoliš.

Košarac je o tome planirao govoriti i na konferenciji za novinstvo u Sarajevu, no na njoj se nije pojavio nego je poslao svoje suradnike koji su novinarima odmah potvrdili kako su obavijest čiji je postojanje ministar nijekao ipak dobili.

Pomoćnik Košarca Borislav Bojić pokušao je opravdati svog ministra konstatacijom kako je obavijest iz Zagreba zapravo stigla na adresu Ministarstva prostornog uređenja Republike Srpske, a oni su pak kasno o tome izvijestili ministarstvo, čije je sjedište u Sarajevu.

Hrvatski veleposlanik Sabolić nakon toga je lokalnim medijima potvrdio kako je Hrvatska pravodobno izvršila svoje obveze izvijestivši potkraj veljače tijela vlasti u BiH diplomatskim putem o provedbi postupka izrade studije o utjecaju na okoliš odlagališta na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

BiH je, po njegovim riječima, na taj način, sukladno Konvenciji o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, pozvana u odgovarajućem roku službeno najaviti svoje sudjelovanje u postupku procjene utjecaja na okoliš te dostaviti eventualne primjedbe i prijedloge.

Košarac nakon toga nije ponudio nikakvu ispriku, nego je samo izjavio kako će BiH sudjelovati u izradi studije.

“Hrvatskoj strani dostavit ćemo naše zahtjeve, primjedbe i ključna pitanja, koja bi trebalo biti razmotrena u studiji”, stoji u pisanoj izjavi koju je Košarac dostavio medijima.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?