Shmidt: Lopta je sada na domaćem terenu, da vidimo što s njom

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nema namjeru nametati nova rješenja kako bi se riješilo pitanje uspostave nove Vlade FBiH. U intervjuu za magazin Dani kazao je da je na političkim liderima i strankama da se dogovore.

Upitan stoji li još na stajalištu da se domaći političari moraju dogovoriti oko formiranja nove vlade FBiH, Schmidt je odgovorio:

-Da, moraju. Ukoliko postoji volja, način se pronađe. Poštivati suštinu demokracije znači poštivati rezultate izbora i osigurati da se nakon svakih izbora oformi vlast. Blokada institucija nije opcija. Zadržati ono što je ostalo od Vlade izabrane prije osam godina i nemati podršku Parlamenta također nije opcija. Vidjeli smo kako je brzo formirano Vijeće ministara. Nema razloga da se ne postigne dogovor za novu Vladu FBiH. Parlament ima ključnu ulogu, a predsjednik i potpredsjednici imaju zadatak da daju konstruktivne prijedloge. Oni to duguju građanima Bosne i Hercegovine, kazao je Schmidt.

On se upitao nije li vrijeme da se počne više razmišljati o dužnosti stranaka da pregovaraju i dogovaraju se kako bi se osigurala zajednička korist, a ne provodili uski stranački interesi?

-Ako se nešto brzo ne promijeni, neće biti važno tko će formirati vladu – ljudi koji već odlaze u alarmantnom broju nastaviti odlaziti. To je trend koji se mora preokrenuti i koji bi trebao biti vodeći princip za sve. Da ponovim: odgovornost je i dužnost izabranih dužnosnika i njihovih političkih stranaka je da se dogovore o formiranju vlade. Ono što političari u BiH trebaju promijeniti je politička kultura pregovaranja i osjećaj dužnosti da se pregovara u dobroj vjeri, a ne kultura politike maksimalističkih zahtjeva i jednostranih ultimatuma. A prije svega moraju prihvatiti da će neke stranke na kraju morati biti u opoziciji, a ne da pokušavaju iznutra potkopavati rad parlamentarne većine. kazao je Schmidt.

Visoki predstavnik upitan je i hoće li se OHR uključivati u razgovore o Izbornom zakonu koje dio nove koalicije najavljuje za prvih šest mjeseci ovog mandata?

-BiH je izgubila dosta vremena tijekom pregovora o široj izbornoj reformi. Želio sam vratiti funkcionalnost Federaciji jer je četiri godine imala prelaznu Vladu, a Ustavni sud je bio blokiran. Ne bih mogao sam provesti sve potrebne izborne reforme i to mi nije niti bila namjera. Bio sam u pravu što sam to učinio neposredno nakon izbora i prije objave izbornih rezultata, ali takve mjere moraju ostati izvanredne. Lopta je sada na domaćem terenu. Da vidimo što će s njom, obvezali su se Europskoj uniji da će pronaći rješenje. Diskriminacija u ovoj zemlji se mora okončati. Spremni smo olakšati taj proces. Nema više vremena za političke šarade koje blokiraju napredak BiH. Ovo bi mogla biti posljednja prilika da se problemi riješe. Svaki domaći akter bi trebao biti svjestan toga i ako bude potrebno, podsjetit ću ih na tu činjenicu, kazao je Schmidt.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?