Djelatnici bh. veleposlanstva se potukli, upotrijebljene borilačke vještine, iznesene ozbiljne optužbe o prodaji viza

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Jordanu Mato Zeko (jedini koji je preživio Komšićevu ‘sječu’ prije 4 godine, op, hms) 16. ožujka ove godine pismenim putem je obavijestio Ured ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da je pet dana ranije u njegovom uredu u bh. veleposlanstvu u Amanu došlo do verbalnog, a onda i fizičkog obračuna visokorangiranih diplomata: ministra savjetnika Satka Bitange i savjetnika Nenada Škipine.

Kako je napisao veleposlanik Zeko, do ovog sramnog događaja došlo je kada je Bitanga saznao da veleposlanik Škipinu žurno šalje u Sarajevo zbog popravka informatičke opreme čiji kvar nije mogao biti uklonjen u Amanu, piše InfoRadar.

„Ministar savjetnik Satko Bitanga je nakon toga otpočeo s verbalnim uvredama kako veleposlanika tako i savjetnika Škipinu, pri tom izmišljajući razne insinuacije, kao i stalnim ponavljanjem kako je on jedini profesionalac u diplomaciji, pri tom očigledno svjesno izazivajući već incident iz samo njemu znanih razloga“, napisao je Zeko i obrazložio:

„Kako su verbalne uvrede od strane ministra savjetnika Bitange nastavljene i u jednom momentu savjetnik Škipina je reagirao tako da je uhvatio Bitangu za grkljan.“

Također, Zeko je istaknuo da ih je on razdvojio i spriječio teže posljedice, te je naglasio da se ovaj incident „treba sakriti od javnosti“.

Razloge zbog kojih javnost ne bi trebala polemizirati i biti upoznata o ovom događaju, u svojim obrazloženjima otkrili su upravo „diplomati nasilnici“.

Istog dana kada i veleposlanik Zeko, informaciju sjedištu MVP-a dostavio je i savjetnik u Veleposlanstvu u Amanu Nenad Škipina. On je napisao:

„U toku sastanka u kancelariju je oko 11 sati ušao Satko Bitanga, ministar savjetnik, i glasno pitao zašto se smijemo, kao i da on treba ići u Sarajevo s obzirom na njegov rang. Veleposlanik je odgovorio da je on tako odlučio i da se radi o konzularnim stvarima, nakon čega je Satko Bitanga ponovno pitao veleposlanika : ‘Tko si ti da odlučuješ i zašto ja nisam obaviješten o svemu jer ja trebam ići.’ Škipina je dodao da je Bitanga nakon toga počeo vrijeđati.

„Govorio mi je da sam kriminalac zbog viza izdanih Iračanima i da zajedno radim s veleposlanikom. Nakon takvih izjava i drskog ponašanja i iznijetih laži, iznijetih od strane Bitange, ustao sam i uhvatio ga za vrat uz riječi da je dosta takvog ponašanja. Povreda mog dostojanstva od strane imenovanog je ponavljana u više navrata, a da nisam izazvao takvo ponašanje i bez ikakvog reagiranja od strane MVP BiH, te sam bio prinuđen opomenuti ga upotrebom zahvata džiu-džice, koji je bio krajnje kontroliran, jer sam majstor ove borilačke vještine. Da sam ga želio želio udaviti ili ozlijediti, učinio bih to na potpuno drugi način“, objašnjava slikovito Škipina.

On je naveo da je od prije izložen verbalnim vrijeđanjima od strane ministra savjetnika, govoreći mu da je četnik i kako je istaknuo, da je “RSK”.

„Krajnje drsko ponašanje kulminiralo je nakon što je Satko Bitanga kao otpravnik poslova putovao u Bejrut u više navrata i tamo nezakonito organizirao prikupljanje zahtjeva za vize od libijskih državljana“, navodi Škipina.

Škipina je istaknuo da je sve zahtjeve Bitanga odobrio i potpisao vize te osobno predao turističkoj agenciji „Selma travel“. Naveo je da se to dogodilo 2022. godine i da je od “Selme travel“ za 30 viza Bitanga uzeo 10.000 američkih dolara. To je, prema njegovim riječima, potvrdila zaposlenica agencije „Sparta“ iz Jordana kao i to da je u studenom iste godine za pet viza, od iste agencije, uzeo još 1.500 američkih dolara.

Inače u opisu poslova Veleposlanstva BiH u Jordanu je i nerezidentno pokrivanje Libanona, Iraka, Palestine i Sirije. Dan ranije raspisao se i Satko Bitanga. Upoznavajući ministra Konakovića o kronologiji nemilog događaja koje je, kako Bitanga ističe, po njemu to „pokušaj ubojstva”, Bitanga zaključuje:

„Ovo nije prvi put da me namjerno, nediplomatski, nekolegijalno i svjesno zaobilaze u nekim stvarima u Veleposlanstvu, posebno u poslovima oko izdavanja viza, čak i u vrijeme kada sam bio privremeni otpravnik poslova“, napisao je Bitanga. istaknuo je da su veleposlanik i savjetnik Škipina nezakonito izdali 1.600 viza za državljane Iraka.

Bitanga od ministra Konakovića traži sankcioniranje Škipine, ističući da ovo nema veze s nacionalnom, vjerskom ili stranačkom pripadnošću, već je isključivo stvar „neodgoja i nekulture, amaterizma, primitivizma“.

„Taj ‘davitelju u pokušaju’ nije se ni pokušao ispričati. Moguće je da mu je žao što sam svladao njegovu vještinu davljenja koju je dobro naučio u MUP-u RBiH, a kasnije i u MUP-u RS-a“, napisao je Bitanga.

Škipina, pak, podsjeća da je Bitanga od početka svog mandata 2021. s izuzetno lošim radnim učinkom.

„Napisao je svega 50-ak informacije, bez ikakve diplomatske i analitičke vrijednosti, uz stalna provociranja i uz krajnje vulgaran odnos prema svim zaposlenim u DKP, ali strankama“, naveo je Škipina te istaknuo da je Bitanga prethodno napao i kolegice Sanitu Lisicu i Draganu Kremanović Kusmuk.

Podsjećamo, mediji su ranije pisali da je Bitanga vraćen s dužnosti kada je početkom 2018. tadašnji veleposlanik BiH u Iranu Kemal Muftić optužio Bitangu, inače tadašnjeg savjetnika u Veleposlanstvu BiH u Teheranu, za teške malverzacije i zloupotrebe položaja. U pismu tadašnjem ministru MVP BiH Igoru Crnadku, Muftić je naveo kako je „vidom u elektronsku poštu Veleposlanstva BiH u Teheranu uočio da je Bitanga njegov raniji dopis u sjedište MVP BiH ‘uzeo iz arhiva, na njemu dopisivao svoje komentare, stavio pečat Veleposlanstva, te ponovo poslao u sjedište.’“

Muftić je tada naveo da je riječ o „nedopustivom korištenju službenih dokumenata i njihovom krivotvorenju, upozoravajući da posebnu težinu ima „neovlaštena upotreba pečata Veleposlanstva koji je u posjedu savjetnika Bitange i koji je više puta uzurpirao pravo njegovog korištenja“, a tada je optužio Bitangu i da vodi paralelne diplomatske aktivnosti, putujući dva puta u UAE bez odobrenja.

„Ovo ima posebnu težinu kada znamo da Iran sa svojim susjedima ima izuzetno loše odnose. U to spada i naglašeno druženje s predstavnicima veleposlanstva nekih od ovih zemalja, objavljivanje na javnim mrežama ovih fotografija. To se može smatrati porukama koje Iranu šalje BiH. Dosadašnja šutnja administracije ohrabruje ovako ponašanje“, upozorio je tada Muftić.

Nakon što je revizija na licu mjesta sve to utvrdila, Bitanga je povučen i vraćen u sjedište MVP BiH te je kasnije, prema vlastitom svjedočenju, tužio tadašnjeg ministra Crnadka ali i sam MVP BiH.

No, tek tada je uslijedio zaplet. Vrativši se u sjedište, navode svjedoci događaja, Bitanga je optužio Muftića da je zbog njega „izgubio potenciju“ te je organizirao konferenciju za novinare na koju nitko nije došao.

Iz Ministarstva vanjskih poslova na upit InfoRadara su potvrdili kako su upoznati s događanjima o „navedenom incidentu“.

„Informiramo vas da glavni inspektor radi na ustanovljavanju činjenica i da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH postupiti u skladu sa zakonskim odredbama koje tretiraju ovakve slučajeve“ , navela je u odgovoru Mirela Bubalo, savjetnica ministra za medije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?