SDA pokušava zastrašiti Bradaru i parlamentarce, prijete joj krivičnom prijavom

Iz Stranke demokratske akcije su danas priopćili da bi ovih dana bi mogao kulminirati, kako su naveli, “pokušaj političkog i pravnog nasilja koje provode stranke Trojke i HDZ u namjeri da kršeći Ustav FBiH formiraju Vladu FBiH”.

“Iako rok od 30 dana ističe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara odbila je obaviti konsultacije s potpredsjednikom Refikom Lendom u vezi sa sastavom nove Vlade, te je mimo političkog dogovora s potpredsjednikom koji predstavlja Bošnjake potpisala odluku o imenovanju premijera i ministara”, tvrde iz SDA.

Kako navode, ukoliko se dogodi da predsjednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Zastupničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje će bit podnesena krivična prijava.

“Predsjednica Federacije BiH bi ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja. Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke”, navode iz SDA.

Poštivanje vladavine zakona, propisanih precedura, a naročito temeljnog pravnog akta – Ustava Federacije BiH, nulti je prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu, dodaju.

Podsjećaju da su Ustavom FBiH, uz ostalo, definirani i osjetljivi međunacionalni odnosi i balansi, odnosno prava konstitutivnih naroda, uključujući i Bošnjake koji u Federaciji BiH, kako su naveli, čine 70,4 posto stanovništva i koje u ovoj fazi fomiranja vlasti predstavlja potpredsjednik Lendo.

“Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidim posljedicama, i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima”, zaključili su iz SDA.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?