S radom počela Tinker Labs škola u Ljubuškom, upisi u tijeku

Izvannastavne aktivnosti od izuzetne su važnosti za učenike, osobito ako uzmemo u obzir to kako brojna istraživanja ukazuju na njihove dobrobiti te da pozitivno utječu na potencijalna akademska postignuća. Kao jedna od najčešćih aktivnosti koju u posljednje vrijeme roditelji biraju za svoju djecu je STEM ili STEAM. Navedeni akronim na engleskom jeziku obuhvaća pet obrazovnih područja: Science (znanost), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo), Arts (umjetnost), Mathematics (matematika).

Ovaj projekt, koji je odnedavno dostupan i u Ljubuškom, namijenjen je djeci od 4 do 12 godina, a provodi se u nekoliko programa osmišljenih prema djetetovu uzrastu i sposobnostima. Kako ističe Gabrijela Šalinović, voditeljica Tinker Labs škole u Ljubuškom, sudjelovanjem u ovakvoj vrsti radionica djeca mogu kroz praktičan rad i zanimljive radionice postati pravi mali znanstvenici.

Istraživanje svijeta kroz igru

Izvođenje kemijskih pokusa, proučavanje ljudske anatomije, rješavanje inženjerskih izazova, proučavanje aerodinamike, atoma i molekula, samo su neke od aktivnosti koje oduševljavaju djecu, ujedno im pružaju mogućnost za izražavanje sposobnosti koje idu izvan okvira školskih predmeta.

 „Radeći s djecom, zaključila sam kako najbolje uče kroz praktičan rad, a to je ujedno ono što ih najviše veseli. Iako dječja prirodna znatiželja još uvijek ne pronalazi odgovarajuće programe u školstvu, možemo reći da Tinker Labs uvelike oplemenjuje klasično obrazovanje. Iz tog razloga pokrenula sam projekt Tinker Labs Ljubuški, franšizu STEAM učenja za najmlađe“, kazala je Šalinović za Dnevni list.

 Ideju da pokrene ovakav oblik nastave u Ljubuškom, nadalje je istaknula, pojavila se kada je istraživala neke izvannastavne aktivnosti za djecu koja će ih kroz iskustveno učenje, praktičan rad, pokuse i eksperimente, na zabavan način i kroz igru motivirati na istraživanje svijeta oko sebe.

 „Najvažnije je da se u njima rodi strast za učenjem te da se njihova prirodna urođena znatiželja što više naglasi. Tako sam i došla do ovog projekta čiji se slogan temelji na ideji „Od igre, do strasti, do svrhe“. To je škola kakvu i roditelji i djeca žele“, rekla je naša sugovornica, koja inače radi u školi kao nastavnica informatike.

Različiti programi

Sve aktivnosti osmišljene su kako bi ohrabrile djecu na samostalno rješavanje problema, eksperimentalno razmišljanje, spremnost na suradnju te razvijanje kreativnosti i želje za istraživanjem.

„Polaznici naše škole imaju nastavu jednom tjedno, a svaki tjedan obrađuje se različita tema. Radi se u malim grupama koje čini po desetero djece, tako da je kroz individualan pristup omogućeno svakom djetetu da otkrije potencijal u sebi te se zainteresira za znanja budućnosti. Igra je najprirodniji i najlakši način učenja, jer je dijete u igri aktivirano i angažirano te na taj način razvija osjećaj sigurnosti, samokontrole, samostalnosti i jača samopouzdanje. Djeca trebaju opipati, mirisati, osjetiti, rastaviti i sastaviti predmete u okolini, kako bi uočila njihova svojstva, razlike ili primjenu“, naglasila je Šalinović.

 Valja istaknuti kako je Tinker Labs program najbrže rastuća franšiza kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je Tinker Labsu vertifikaciju te preporuku provedbe tečajeva kao izvrsnu izvannanstavnu aktivnost za djecu. 

Ovaj zanimljiv izvanškolski projekt razvio je nekoliko različitih programa: Tinker Tots(4-6 godina) i Tinker Town(7-12 godina), a nakon toga i Tinker TotsPlus i Tinker Town Plus. Nakon jednog tečaja polaznici prelaze na idući koji se, potom, nadovezuju jedan na drugog.

 „Tinker Labs također nudi mogućnost proslave zabavnih i edukativnih rođendana. Roditelji odabiru jedan od tri paketa i temu prema želji svog mališana, a sve ostalo je na nama. Škola počinje s radom najesen, s početkom nove nastavne godine. Odaziv i podrška roditelja su zaista veliki, a zanimanje za naš program nadmašilo je sva očekivanja. Predupisi su započeli, a već sada možete se predbilježiti za besplatne ogledne sate koji će se održati krajem kolovoza. Već smo zaprimili prijave djece iz Ljubuškog, Međugorja, Čitluka te okolnih mjesta. Jedva čekamo da započne ova avantura!“, poručila je Šalinović.

 Ako želite da i vaše dijete postane dio najzabavnije Tinker Labs škole u Ljubuškom, posjetite ih u Ulici Nikole Kordića 62 te se dodatno informirajte na službenim profilima na Facebooku i Instagramu pod nazivom „Tinkerlabs Ljubuski“. Također, za sva dodatna pitanja možete ih kontaktirati putem e-adrese: [email protected] ili pozivom na brojeve 063/264-509 i 099/590-0332.

 Piše: Antonela Marinović Musa

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?