Njemačka obustavlja četiri projekta u RS-u zbog secesionističke politike

Link na izvornu vijest

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.

“Njemačka savezna vlada odlučila je da u RS-u dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 milijuna eura i da se na taj način sukcesivno okončaju”, priopćeno je iz njemačkog veleposlanstva.

Navode da je pozadina toga nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

“Kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od prosinca 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, Njemačka vlada je u travnju 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta. Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte. Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom. Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne suradnje koji se realizuju na razini Bosne i Hercegovine ili regije Zapadnog Balkana, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na suradnju s civilnim društvom”, obrazloženo je iz Njemačkog veleposlanstva.

Ističu da njemačka vlada podržava približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

“Njemačka je spremna dalje intenzivirati suradnju s Bosnom i Hercegovinom, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine”, poručeno je.

O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?