Erling Haaland proglašen za najboljeg igrača u Evropi, priznanje i za Aitanu Bonmati

Erling Haaland proglašen za najboljeg igrača u Evropi, priznanje i za Aitanu Bonmati

Link na izvornu vijest

Igrač Manchester Cityja Erling Haaland izabran je za najboljeg nogometaša u Evropi u sezoni 2022/23. na ceremoniji koja je održana večeras u dvorani “Grimaldi Forum” u Monte Carlu. Najboljom nogometašicom proglašena je Aitana Bonmati iz Barcelone.

U konkurenciji za najboljeg nogometaša u Evropi u prošloj sezoni još su bili Kevin De Bruyne (Manchester City) i Lionel Messi (PSG, Inter Miami), dok je ovogodišnja dobitnica titule najbolje nogometašice Evrope iza sebe ostavila Olgu Carmonu iz Real Madrida te Sam Kerr iz Chelsea.

Najbolji trenerom u Evropi proglašen je Pep Guardiola iz Manchester Cityja. Titulu najbolje trenerice u kategoriji ženskih timova ponijela je Sarina Wiegman, inače selektorka reprezentacije Engleske.

Adis Hadžić uoči ceremonije u Monacu
Adis Hadžić uoči ceremonije u Monacu

UEFA-in žiri, koji je proglasio pobjednike u svim konkurencijama, sačinjavali su 32 trenera klubova učesnika Lige prvaka u minuloj sezoni, kao i 55 novinara, po jedan iz svake zemlje članice kontinentalne nogometne asocijacije.

Početni uži izbor od tri igrača ranije je odabrala UEFA-ina tehnička studijska grupa na osnovu učinka igrača tokom sezone 2022/23. u klubovima i reprezentaciji. Za tri najbolja nominirana potom je glasao žiri sastavljen od trenera klubova koji su igrali u grupnim fazama UEFA Lige prvaka 2022/23, UEFA Evropskoj lige i UEFA Konferencijskoj ligi, zajedno s trenerima muških nacionalnih timova članica UEFA-e te 54 novinara iz svake zemalje članice UEFA-e (osim suspendovane Rusije) odabranih od strane European Sports Media (ESM).

Predstavnici Bosne i Hercegovine u UEFA-inom žiriju ove godine su urednik sportskog servisa AA za Balkan Bakir Tiro koji je birao najboljeg nogometaša i trenera te Adis Hadžić, voditelj i reporter Nove BH, koji je glasao za najbolju nogometašicu i trenera u ženskoj kategoriji.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?