Stoltenberg šalje jasnu poruku: NATO namjerava jačati partnerstvo s BiH

Stoltenberg šalje jasnu poruku: NATO namjerava jačati partnerstvo s BiH

Link na izvornu vijest

Stoltenberg se inače nalazi na regionalnoj turneji, a osim predstavnika vlasti u BiH, plan je susresti se i s dužnosnicima u sjedištu NATO stožera u Sarajevu

Dolazak glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga u BiH, a gdje bi se, u skladu s utvrđenim protokolom, danas trebao susreti s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto, kao i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, jasna je poruka kako Sjevernoatlantski savez ima namjeru održavati i jačati partnerske odnose s BiH, zemljom koja je u NATO-ovu programu “Partnerstvo za mir”, ali i koja je u sjedište NATO-a uputila program reformi za 2021. i 2022. godinu, piše Večernji list BiH

Stoltenberg se inače nalazi na regionalnoj turneji, a osim predstavnika vlasti u BiH, plan je susresti se i s dužnosnicima u sjedištu NATO stožera u Sarajevu. Dolazak u BiH, a nakon toga i ostale zemlje jugoistoka Europe, koje imaju snažne aspiracije postati punopravne članice Europske unije, kao i sastanak sa savezničkim liderima iz regije, odnosno Hrvatske, Slovenije, Albanije i Crne Gore, potvrda je visoke razine pozornosti koju Sjevernoatlantski savez pridaje ovom području na koje se, osobito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, gleda kao na ključ stabilnosti cijelog kontinenta.

Svjesni su toga i u NATO-u, kao i u Europskoj uniji, koja je upravo zato i krenula obnovljenom energijom u proces integracija zemalja zapadnog Balkana. Unutar BiH Stoltenbergov posjet promatraju kroz prizmu činjenice da BiH i NATO imaju visoku razinu kontinuiranog dijaloga i suradnje te kako dolazak u zemlju, uz snažnu podršku i potvrdu gore navedenog partnerstva, znači i priznanje za sve ono što je BiH do sada uradila, a radit će i u budućnosti. Sam Stoltenberg se nedavno, nakon sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, osvrnuo i na BiH, naglasio kako u Bosni i Hercegovini NATO nastavlja podržavati operaciju “Althea” koju vodi Europska unija, a koja igra važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti. BiH je prošlog tjedna bila domaćin posljednjeg u prestižnom Rose-Roth nizu predavanja osmišljenom za jačanje euroatlantskog partnerstva.

Tijekom trodnevnog zasjedanja, seminara koji je PS NATO-a organizirao uz potporu Švicarskog federalnog ministarstva za obranu, civilnu zaštitu i sigurnosnu politiku i Ženevskog centra za upravljanje sektorom sigurnosti, više od 100 parlamentaraca iz država članica NATO-a, partnerskih zemalja iz regije te predstavnika međunarodnih vojnih i civilnih organizacija, stručnjaka i predstavnika civilnog sektora raspravljalo je, u više sesija i panela, o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana u kontekstu europskih i euroatlantskih integracija.

Suradnja s NATO savezom važna je i u pogledu ekonomske situacije u zemlji jer reforme koje BiH provodi u ovom kontekstu imaju izravni odjek i na one reformske procese koji se vežu uz poboljšanje poslovne klime, a osobito kada govorimo o izravnim stranim investicijama koje u pravilu traže visoku razinu sigurnosne situacije u zemlji. Program reformi BiH za 2022., koji predstavlja osnovu suradnje između BiH i NATO-a, ne prejudicira pitanje članstva u Sjevernoatlantskom savezu, no kroz njega se jasno definiraju obveze i zadaci koje BiH mora napraviti u procesu produktivnih odnosa sa Savezom.

Dokument je podijeljen u pet poglavlja: politička i ekonomska pitanja, obrambena i vojna pitanja, pitanja resursa, sigurnosna pitanja i pravna pitanja, a pritom je značajan fokus upravo na ekonomiji i reformama koje trebaju dovesti do stabilnijeg i uspješnijeg društva u BiH, pri čemu se segment planiranih aktivnosti zapravo preklapa s reformama koje čekaju BiH i na njezinu europskom putu. Zanimljivost proistječe iz činjenice da prioriteti jačanja suradnje s NATO-om podrazumijevaju značajne ekonomske reforme s kojima bi BiH dobila i više prilika za razvijanje konkurentnosti, osobito produktivnosti kompanija i poslovnog okružja.

Objava Stoltenberg šalje jasnu poruku: NATO namjerava jačati partnerstvo s BiH pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?