Arizona – najrodnija i najtraženija sorta krumpira

Arizona je nova sorta krumpira na BiH tržištu koja je samo u tri godine od uvrštavanja na sortnu listu postala vodeća sorta, ne samo kod nas već i u cijeloj Europi.

Danas je sorta Arizona vodeća i najtraženija sorta u Bosni i Hercegovini, koju najviše uzgajaju komercijalni proizvođači jer od te sorte najviše zarade.
Proizvođači merkantilnog krumpira odmah nakon novogodišnjih blagdana kreću s nabavkom sjemenskog krumpira kako bi na vrijeme obavili naklijavanje te spremno dočekali sadnju. Iako je na sortnoj listi u BiH preko stotinjak sorti, njih dvadesetak se najčešće uzgaja u komercijalnoj proizvodnji.

U proizvodnji konzumnog krumpira uglavnom se koriste sorte koje možemo svrstati u dvije skupine.

U prvoj skupini su sorte koje se uglavnom sade dosta rano (na području Hercegovine već početkom veljače). Među tim sortama ima nekoliko sorti koje pripadaju skupini ranih sorti i koje se uglavnom uzgajaju  za proizvodnju mladog krumpira (Riviera, Severina, Evolution, Artemis i dr.).

U drugoj skupini su sorte koje proizvođači uzgajaju zbog prodaje na tržištu i od tih sorti se zahtijeva da imaju dobar urod, da su tolerantne na uzročnike biljnih bolesti i štetnike te da i u godinama s nepovoljnim uvjetima za proizvodnju krumpira (suša, visoke temperature i sl.) daju zadovoljavajući urod.

Sve ove osobine ima sorta Arizona, koja je kod tržnih proizvođača, od Hercegovine pa do Semberije, vodeća i najtraženija sorta sjemenskog krumpira.

Arizona krumpir

Arizona-najtraženija sorta sjemenskog krumpira

ARIZONA je relativno nova sorta krumpira u BiH. Pripada skupini srednje ranih sorti krumpira koju odlikuju lijepi glatki i ovalni gomolji. Pokožica gomolja je žute, a meso svijetlo žute boje. Sorta Arizona je izrazito rodna sorta, krupnih i atraktivnih gomolja koja ostvaruje rekordne urode.

Gomolji su pravilnog ovalnog oblika, sa plitkim okcima,  bez izraslina, veoma krupni i ujednačeni. Arizona je vrlo prilagodljiva sorta za različite klimatske uvjete i tipove tala. Srednje je zahtjevna prema gnojidbi. Dobro je otporna na sekundarni rast i pucanje gomolja, kao i na mehanička oštećenja tijekom vađenja. Prilično je otporna na viruse, a neophodna je redovita zaštita od plamenjače. Razdoblje mirovanja klice je srednje, a za brže nicanje i formiranje većeg broja gomolja preporučuje se naklijavanje.
U uvjetima intenzivne agrotehnike uz kvalitetnu gnojidbu i navodnjavanje ostvaruje urode i preko 10 tona /dulumu.

Više o dostupnim sortama sjemenskog krumpira pročitajte klikom na fotografiju…

Iako pripada skupini srednje ranih sorti krumpira, Arizona se može skladištiti dulji period. Gomolji ove sorte pogodni su za kuhanje i pečenje.  Sorta Arizona je trenutno vodeća sorta sjemenskog krumpira u zemljama okruženja. Sortni pokusi koji su rađeni u zadnje tri godine u Srbiji na lokalitetima Gospođinci, Leskovac i Lozovnik, zatim u  Hrvatskoj u mjestu Belica te u BiH na području Lijevča polja i Semberije, pokazali su rekordne urode kod ove sorte.

Mnogi s pravom ističu da je sorta Arizona trenutno vodeća sorta sjemenskog krumpira i posebno omiljena kod proizvođača koji se bave proizvodnjom krumpira za tržište.

Puno više informacija o ovoj ali i drugim sortama sjemenskog krumpira doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

Potražite u Sjemenarni i u svim bolje opskrbljenim trgovinama u BiH

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?