Evo što su se SNSD, HDZ i Trojka danas načelno dogovorili

Evo što su se SNSD, HDZ i Trojka danas načelno dogovorili

Link na izvornu vijest

Vladajuće hrvatske, bošnjačke i srpske stranke postigle su u četvrtak dogovor o nizu reformskih zakona važnih za europski put zemlje što uključuje i izmjene Izbornog zakona, objavljeno je nakon sastanka političkih dužnosnika.

O sadržaju sastanka koji je održan u okolici Banje Luke tek je objavljeno kratko priopćenje iz SNSD-a Milorada Dodika, a dogovor je na svome X nalogu pozdravio jedan od sudionika, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Na današnjem sastanku postignut je važan iskorak o ključnim pitanjima na europskom putu BiH”, naveli su iz SNSD-a koja je organizirala današnje okupljanje.

Uz njihova čelnika Dodika, sudjelovali su i predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Naroda i pravde Elmedin Konaković, te HDZ-a BiH Dragan Čović.

Po istome izvoru, čelnici vladajuće koalicije su se usuglasili da se tijekom veljače dogovori i u parlamentarnoj proceduri izmijeni Izborni zakon zemlje oko kojega dugi niz godina prijepore imaju vodeće hrvatske i bošnjačke stranke. Čović je pozdravio današnji konstruktivan susret u Banja Luci.

”Zajednički smo iskazali opredjeljenje da do kraja veljače okončamo izmjene Izbornog zakona BiH i nastavimo rad na svim prioritetima za otvaranje pregovora s EU”, naveo je Čović na X-u, prenosi Hina.

Dodao je kako dijalog domaćih političkih predstavnika ostaje ključan za napredak zemlje.

Sastanak političkih čelnika dolazi u trenutku kada je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nagovijestio da će intervenirati i nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona kojim bi se spriječile zloporabe u izbornom procesu u slučaju da izostane dogovor domaćih političara.

Sudionici razgovora su se usuglasili da ne otkrivaju detalje sastanka koji je održan na nepoznatoj lokaciji u okolici Banje Luke.

No doznaje se kako su usuglašena i druga zakonska rješenja koje je Europska komisija postavila vlastima BiH.

Kao poticaj vlastima BiH, sljedećeg tjedna u Sarajevo će doputovati premijer Hrvatske Andrej Plenković, njegov nizozemski kolega Mark Rutte i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europski čelnici donijeli su na sastanku Europskog vijeća u prosincu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, dok će se na sastanku u ožujku odlučiti o eventualnom otvaranju pregovora s BiH ako se ispune kriteriji.

Post Evo što su se SNSD, HDZ i Trojka danas načelno dogovorili je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?