Biskupi BiH i Hrvatske naglasili važnost solidarnosti i zajedništva

Biskupi BiH i Hrvatske naglasili važnost solidarnosti i zajedništva

Link na izvornu vijest

Zajedničko jednodnevno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, 26. u nizu, održava se danas u biblioteci Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu.

O temama kojima se bavi ovogodišnje zajedničko zasjedanje dvije biskupske konferencije govorili su na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH te predstavnik Hrvatske biskupske konferencije biskup varaždinski mons. Bože Radoš, koji je ujedno i predsjednik Caritasa Hrvatske.

Monsinjor Vukšić je kao ključne teme konferencije naveo dušebrižništvo za hrvatske katolike u svijetu, naglasivši da od Afrike do Novog Zelanda ima više od 180 zajednica s više od 180 svećenika.

Također tijekom zajedničke Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, između ostalog, razgovarano je o Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Akcija Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini je godišnja akcija koja se provodi uz potporu hrvatskog Caritasa. Akcija obuhvaća aktivnosti koje mobiliziraju i potiču ljude u Republici Hrvatskoj na solidarnost s ljudima u potrebi u Bosni i Hercegovini.

Biskup Bože Radoš smatra kako crkva u dvije države diše poput jedne duše, a skrb za vjernike iskazuju preko nacionalnih Caritasa, uključujući tu tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, što ga hrvatski Caritas organizira već 18 godina. Istaknuo je kako je iz godine u godinu sve više onih koje žele donirati potrebitima, što ohrabruje, jer je pomoć namijenjena svim ljudima.

Nastojimo time širiti solidarnost i zajedništvo, kazao je biskup Radoš.

Komentirajući preporuku Europske komisije za otvaranje pregovora za članstvo Bosne i Hercegove u Europskoj uniji, nadbiskup Vukšić se nada da će se ove pozitivne najave pretvoriti u konkretne korake.

I da ćemo moći u skoroj budućnosti onima koji o tome odlučuju moći kazati hvala, konačno se dogodilo ono što svi želimo, podvukao je Vukšić.

On je istaknuo da od članstva u Europskoj uniji očekuje postizanje viših pravnih standarda i usvajanja boljih zakonskih rješenja.

Vukšić je također kazao da bi to pomoglo učvršćivanju mira, podsjetivši da se na teritoriju EU nije ratovalo 80 godina te da je i to dokaz koliko je proces europskih integracija važan.

Fena

Objava Biskupi BiH i Hrvatske naglasili važnost solidarnosti i zajedništva pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?