28.3.1999. – 12 dana nakon atentata preminuo Jozo Leutar

28.3.1999. – 12 dana nakon atentata preminuo Jozo Leutar

Link na izvornu vijest

Prije 18 godina, 16. ožujka 1999. godine, u 8h ujutro Jozo Leutar, zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH pošao je na posao u službenom vozilu “VW Golf III” u kojem je s njim bio službeni vozač.

Približavajući se naselju Ciglane, u blizini tadašnje zgrade veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, automobil je eksplodirao.

Leutar je životno ugrožen prebačen u bolnicu Koševo gdje je nakon 12 dana izgubio bitku za život. Taj je politički atentat Sarajevo doveo u žarište svjetske javnosti.

Unatoč angažmanu velikog broja domaćih i inozemnih istražnih tijela, uključujući i IPTF i FBI, slučaj Leutar do dana današnjeg nije riješen.

Tko je bio počinitelj? Prema čijem je nalogu djelovao? Koji su motivi postavljanja bombe pod službeni automobil zamjenika ministra? Četvrt stoljeća je prošlo, a ni na jedno od spomenutih pitanja još nije odgovoreno.

Nakon atentata upriličeno je jedno suđenje koje je za rezultat imalo poltičko-medijski cirkus. Nakon dvije i pol godine ovog režiranog suđenja, Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića, Željka Ćosića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkušu i Marija Milićevića od optužbi za ubojstvo Joze Leutara

Jozo Leutar čitav radni vijek proveo je u policiji, a potom i u službi tadašnje državne sigurnosti. Do rata je u Sarajevu bio načelnik krim-policije, a potom zapovjednik brigade HVO-a i načelnik sektora za poslove policije u MUP-u Herceg-Bosne. Potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 1994. godine i uspostavljanjem Federacije BiH, imenovan je za zamjenika ministra za unutrašnje poslove u Vladi FBiH. Tu dužnost obavljao je do smrti.

Brotnjo.info

The post 28.3.1999. – 12 dana nakon atentata preminuo Jozo Leutar appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?