HELEZ IZ MAĐARSKE: PUT U EVROPSKU UNIJU JE UTABAN, CILJ JE I ULAZAK U NATO

HELEZ IZ MAĐARSKE: PUT U EVROPSKU UNIJU JE UTABAN, CILJ JE I ULAZAK U NATO

Link na izvornu vijest

HELEZ IZ MAĐARSKE: PUT U EVROPSKU UNIJU JE UTABAN, CILJ JE I ULAZAK U NATO

  • Bosna i Hercegovina je država svih njenih naroda i građana, svoj put pronalazi sa pogledom na Zapad, prihvatajući zapadne civilizacijske vrijednosti i tekovine. Pored navedenog, Bosna i Hercegovina ima i svoju baštinu, izrazitog kolorita, jer se uvijek nalazila na granicama Istoka i Zapada, i kao takva ima čime doprinijeti Evropskoj uniji, u njenom jedinstvu različitosti – istakao je u obraćanju Helez govoreći o statusu i perspektivama Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija istakao.

Također, istakao je da proces integracije Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju gleda kao na dva odvojena, ali zapravo nerazdvojna procesa, strateških ciljeva Bosne i Hercegovine.

Helez je prisutne upoznao sa pregledom 14 prioriteta Evropske komisije i statusom njihovog ispunjenja, za koje je ministar rekao da postoje značajni pomaci.

Rekao je da i pored ostvarenog statusa države pregovarača, Bosni i Hercegovini „ostaje još mnogo posla koji mora obaviti, i to ne zbog toga što ispunjenje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije predstavlja obavezu, nego zato što je to za dobrobit i u najboljem interesu svih naroda i svakoga bh. građanina.“

Helez je ocijenio da je pozitivno za cijelu regiju ukoliko BiH napreduje u procesu evropskih integracija, kao što je pozitivan svaki napredak i drugih država, a kao pretpostavka za to je rješavanje otvorenih pitanja, poput prekogranične saradnje državnih institucija po pitanju zaštite i korištenja vodnih i drugih resursa, ali i rješavanje neizbježnih teških pitanja.

  • Put u Evropsku uniju je utaban, a narodi i građani Bosne i Hercegovine, nadam se i svih drugih država regije, jasno žele evropske integracije, a na nama je da osiguramo da se taj put i pregazi – zaključio je Helez.

Na sigurnosnom forumu, koji je danas otvorio mađarski ministar odbrane Kristof Szalay-Bobrovniczky, vodili su se dijaloški razgovori o temama: Centralna Evropa i Zapadni Balkan u novoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi, Kako ilegalna migracija utiče na sigurnost Evrope, BiH i Kosovo na njihovom putu do Evrope, Izazovi razvoja vojske i snaga.

Skupu su, između ostalih, imali priliku da se obrate najviši zvaničnici ministarstva odbrane Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova, komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji (Varhelyi), visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Laszlo Sticz te drugi visoki vojni i civilni zvaničnici. 

Predstavnici Republike Mađarske su najavili da će Bosna i Hercegovina biti partner u organizaciji Foruma 2025. godine uz mogućnost održavanja u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

The post HELEZ IZ MAĐARSKE: PUT U EVROPSKU UNIJU JE UTABAN, CILJ JE I ULAZAK U NATO first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?