Vrijeme je sadnje sezonskog cvijeća

Osim lijepog vremena i dobrog raspoloženja, proljeće u vrtove i na balkone donosi radost boja i mnoštvo rascvjetalog cvijeća. U ovom periodu godine mnogi vrtovi, okućnice balkoni i trase zasjat će u novom ruhu šarenih cvjetova maćuhica, begonija, pelargonija, surfinija i drugog proljetnog cvijeća.

Proljeće je stiglo, to ne pokazuje samo kalendar, već i šarenilo boja proljetnog cvijeća, koje će uskoro krasiti dvorišta, domove, balkone i terase kuća. Uzgoj proljetnog cvijeća dobar je za raspoloženje jer daje vašim prostorima svježinu i vedrinu. Zato ne oklijevajte, već potražite omiljene cvjetne vrste koje će mamiti poglede prolaznika, a vaš vrt ili okućnicu učiniti ljepšim.

Sadnja proljetnog odnosno ljetnog cvijeća, isključivo ovisi o vremenskim uvjetima i vrsti biljke. Neki ljubitelji cvijeća već s prvim zrakama sunca započinju saditi cvijeće, što može biti pogrešno, jer neke biljke neće preživjeti povremene mrazeve koji se javljaju u rano proljeće.

Sjemenarnina ponuda sezonskog cvijeća

Maćuhice, kadifice i begonije –najtraženije proljetno cvijeće

Ukoliko želite da vam vrt što prije “procvjeta”, onda je sezonsko cvijeće pravo rješenje za vas. Ovih dana mnogi vrtni centri nude veliki izbor sezonskog cvijeća (maćuhice, begonije, pelargonije, karanfili, surfinije i dr.).

Prilikom odabira proljetnog cvijeća za vaš vrt, obratite pozornost na vrijeme cvatnje, kako biste izbjegli “prazan period”, ili period kada u vrtu nemate ništa u cvijetu i boji. Proljetne vrste cvijeća pokušajte ukomponirati s trajnicama i cvjetajućim grmljem kako biste postigli neprekidan slijed boja i oblika iz mjeseca u mjesec. Za rano proljeće odaberite tratinčice, maćuhice, ljubičice ili jaglace.

Svakako tu je i kadifica koja se najčešće sreće na uređenim zelenim površinama u vidu cvjetnih gredica ili velikih cvjetnih površina. Odlikuje je pun cvijet, različitih boja i oblika. Otporna je na različite vremenske uvjete i dugo zadržava cvijet. Uz kadifice tu i begonije i petunije koje su vrlo omiljene među ljubiteljima cvijeća.

Velik izbor keramičkih dekoracija u svim Sjemenarna agrocentrima.

Surfinije i pelargonije idealne za balkone i terase

Za balkone i terase posebno za manje osunčane i polusjenovite položaje odaberite pelargonije ili surfinije koje podnose polusjenu, a koje su posebno pogodne za uzgoj u visećim posudama.Jednogodišnje sezonsko cvijeće treba redovno zalijevati i prihranjivati namjenskim gnojivima, posebno ako se radi o uzgoju u posudama, te mu redovno uklanjati ocvale i uvele cvjetove, kako bi se na taj način produžio period cvatnje.

Puno više informacija o uzgoju proljetnog cvijeća doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

Poljoprivredna TV

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?