Grad Ljubuški i ŽZH sufinanciraju 80 novih plastenika poljoprivrednicima

Grad Ljubuški i ŽZH sufinanciraju 80 novih plastenika poljoprivrednicima

Link na izvornu vijest

Grad Ljubuški i ŽZH sufinanciraju 80 novih plastenika poljoprivrednicima

80 poljoprivrednih proizvođača s područja Ljubuškog uskoro će dobiti novih 80 plastenika čime će kapaciteti plasteničke proizvodnje biti povećani za 25.600 m2.

Jačanje poljoprivredne infrastrukture kroz nabavu novih plastenika provodi se u okviru projekta Programa razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP), a tim povodom u zgradi Gradske uprave u utorak su ugovor o realizaciji navedenog projekta potpisali gradonačelnik Vedran Markotić, direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević te direktor Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoporivrede i šumarstva Halil Omanović, dok će ugovor još potpisati ministar gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar. Potpisivanju ugovora su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministrica financija Blagica Leko i ministar unutarnjih poslova ŽZH Mladen Bebek.

Uspješna suradnja

– Ovo je nastavak aktivnosti iz prošlog projekta koji značajno pomaže i pospješuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju, naročito koja se tiče povrća po čemu je Ljubuški poznat. U dosadašnjem djelovanju Ureda za koordinaciju projekata (PCU) u okviru prethodnih kao i sadašnjeg projekta smo imali izuzetno korisnu i plodonosnu suradnju s Gradom Ljubuškim te se nadamo da će se ona nastaviti i u budućim projektima koji dolaze – ocijenio je direktor Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoporivrede i šumarstva Halil Omanović.

Od ukupne vrijednosti nabave i postavljanja plastenika RCDP (IFAD) će sudjelovati s 200.000 KM, a po 80.000 KM su osigurali Grad Ljubuški i Županija Zapadnohercegovačka, dok će korisnici za novi plastenik izdvojiti po oko 1.400 KM. Na ovaj način i ranije je poticana plastenička proizvodnja.

 Zahvaljujem Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i njihovoj implementacijskoj jedinici za projekte IFAD-a, kao i našoj Županiji Zapadnohercegovačkoj što su skupa s Gradom Ljubuškim većim dijelom isfinancirali nabavku novih plastenika. S današnjim potpisanim ugovorom za 80 plastenika i s onim što je još ranije implementirano, prelazimo brojku od 75 duluma površine pod novim plastenicima koje smo osigurali našim poljoprivrednicima. Mislimo da je ovo veoma značajno jer se poljodjelcima za relativno mali iznos novca osigurava novih 320 m2 plastenika – rekao je gradonačelnik Vedran Markotić.

Mogućnost ranije proizvodnje

Zadovoljstvo sufinanciranjem nabave novih plastenika iskazali su i poljoprivrednici čija će proizvodnja ubuduće manje ovisiti o vremenskim uvjetima koji su posljednjih godina nerijetko bili nepovoljni za poljoprivrednu proizvodnju na otvorenim površinama, a nove površine pod plastenicima donijeti će i raniju proizvodnju.

– Uz prethodno realizirana ovakva dva projekta imati ćemo značajan broj natkrivenih površina što nam olakšava raniji izlazak na tržište s krumpirom, već otprilike 15. travnja i ‘razvlačenje’ sezone što nam je potrebno, a osim uzgoja krumpira plastenici će dobro doći i za proizvodnju ostalog povrća. Mislim da je ovo veoma značajno za nas te se nadam da će se ovakvi projekti nastaviti i idućih godina – kazao je direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević.

Sudjelovanje Grada Ljubuškog na IFAD projektima omogućilo je osnaživanje poljoprivredne proizvodnje i jačanje infrastrukturnih kapaciteta. Osim nabave plastenika, ranije je kroz projekt otvoren sabirno-distribucijski centar na Zvirićima te je izvršena i rekonstrukcija dionice vodonatapnog kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci na lokalitetu Drače, a za najesen je najavljen nastavak rekonstrukcije na novoj dionici ove žile kucavice poljoprivredne proizvodnje sjeverozapadnog dijela Ljubuškog.

Objava Grad Ljubuški i ŽZH sufinanciraju 80 novih plastenika poljoprivrednicima pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?