Čolakova analiza izmjena Izbornog zakona: Povećat će se broj vrlo plaćenih zastupnika, Bošnjaci će moći birati svoje zastupnike u hrvatski klub, ali neće formirati vlast bez Hrvata

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak je kritizirao nametnute izmjene Izbornog zakona donesene u izbornoj noći te je istaknuo kako će se samo povećati troškovi Doma naroda jer će se povećati broj vrlo plaćenih zastupnika.

Povećati će se i broj zastupnika koji neće imati legitimitet, prenosi HMS.

„Ovom Schmidtovom odlukom uopće se ne provodi presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja nalaže da jedan narod ne može drugome birati političke predstavnike u Dom naroda, preciznije, kako je to formulirao Ustavni sud BiH – izaslanici nacionalnih klubova Federalnog doma naroda moraju biti izabrani od naroda kojeg po ustavu predstavljaju. Vi ste vidjeli da će prema njegovoj odluci i dalje birati najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda iz svake županije. To znači da će Bošnjaci i dalje biti u mogućnosti izabrati najmanje četiri, a moguće i 6 izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda“, kazao je Čolak za Hrvatski Medijski Servis.

Po Čolakovom mišljenju povećanjem broja izaslanika sa 17 na 23 u svakom nacionalnom klubu i sa 7 na 11 u Klubu Ostalih, te dizanjem praga na 11 izaslanika za predlaganje predsjednika i potpredsjednika FBiH bit će onemogućeno da Bošnjaci formiraju vlast u FBiH bez stranke ili stranaka za koje glasa većina Hrvata. I to je, kaže Čolak, jedino dobro.

Kaže da je i dosada od 17 srpskih izaslanika u Domu naroda većina njih bila izabrana bošnjačkim glasovima. „Takvih će sad biti još više“, kaže Čolak, te dodaje kako je loše što su smanjene ovlasti Doma naroda u pogledu zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Nacionalni klubovi imaju pravo pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukoliko tako odluči natpolovična većina tog Kluba. Ukoliko se s tim ne slože druga dva nacionalna kluba onda to pitanje ide pred Ustavni sud, a Čolak kaže da je to ustupak bošnjačkoj strani.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?