Koliko točnih odgovora možeš prikupiti na kvizu iz književnosti?

/10
0 votes, 0 avg
66
Created on

Kviz iz književnosti

Okušaj svoje znanje u kvizu...

1 / 10

Iz čijeg pera je nastao fiktivni detektiv August Dupin, detektiv amater kristalno čiste logike, potomak ugledne obitelji koji je, stjecajem raznih za njega nepovoljnih okolnosti, spao na to da kao jedino bogatstvo posjeduje “analitičku” moć zapažanja?

2 / 10

Danas nam je puno poznatiji po nekim drugim romanima i izrazima, a njegove prve izdane knjige bile su „Nitko i ništa u Parizu i Londonu“, te „Burmanski dani.“ Ime kojeg pisca tražimo?

3 / 10

Kako se zove autor kultnog dječjeg klasika „Junaci Pavlove ulice“?

4 / 10

Pohvala ludosti je jedno od najznačajnijih djela renesanse. Napisana je u šesnaestom stoljeću, 1509. godine. Prvo svijetlo dana Pohvala ludosti je vidjela 1511. i to u Parizu, gdje je odmah podvrgnuta napadima.  U „Pohvali ludosti“ autor pod povećalom promatra sve besmislice svoga vremena izvrgnuvši kritici i same antičke autore (čija su mu djela bila istinski životni ideal). Tko je napisao „Pohvalu ludosti“?

5 / 10

Nema mnogo pisaca koji se mogu pohvaliti time da se o njihovom romanu raspravljalo na američkom Vrhovnom sudu. Ovaj je roman izdan u Francuskoj, no kada je izdavač odlučio roman predstaviti i američkoj publici, uslijedila je hrpa tužbi zbog navodne opscenosti knjige pa je slučaj na kraju došao sve do Vrhovnog suda, koji je 1964. presudio da je ovaj roman umjetničko djelo, a ne pornografija. Tko je autor ovog romana?

6 / 10

Koji roman, pored ostalih ličnosti, prati i životnu priču Pjera Bezuhova, nepriznatog sina imućnog seoskog kneza koji ubrzo umire od kapi, i neočekivano ga ostavlja kao jedinog nasljednika njegovog velikog bogatstva?

7 / 10

U originalu naziv prvog dijela ovog klasika počinje sa „El ingenioso hidalgo…“ Tko je napisao ovaj roman iz dva dijela?

8 / 10

Radnja ovog djela se odvija oko otkrića čovjekolikih i inteligentnih daždevnjaka u jednom zaljevu oko otoka u blizini Sumatre koje jedan kapetan odluči iskoristiti kao jeftinu radnu snagu pod morem. Kako se daždevnjaci hrane od poduzeća koje ih prodaje, postaju sve mnogobrojniji te na kraju krenu u sukob oko svjetske dominacije sa ljudima. Koji je česki pisac napisao „Rat s daždevnjavima“?

9 / 10

Najutjecajniji francuski dnevni list Le Monde je u suradnji s izdavačkom kućom „Fnac“ priredio izbor za „100 knjiga 20. stoljeća“. Glasalo je 17 tisuća Francuza, a koji su knjigu Francuzi stavili na prvo mjesto u ovom izboru?

10 / 10

Tko je napisao pjesmu „Ako“? 1907. godine ovaj je autor dobio Nobelovu nagradu, a nama je danas možda poznatiji po svojim proznim djelima, no njegova pjesma „Ako“ postala je klasik i danas se promatra kao evokacija viktorijanskog stoicizma , kao tradicionalne britanske vrline.

Your score is

0%

Please rate this quiz

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?