Koliko točnih odgovora možeš prikupiti na šahovskom kvizu?

/10
0 votes, 0 avg
13
Created on

Šahovski kviz

Okušaj svoje znanje u kvizu...

1 / 10

Prva igra koja se ikad igrala u svemiru bio je šah u lipnju 1970. godine. Posada Soyuz-9, astronauti Vitalij Sevastjanov i Andrian Nikolayev, igrali su protiv svoje zemaljske kontrole, kozmonauta Viktora Gorbatka i Nikolaija P. Kamanina, šefa ruskog kozmonautičkog programa u Moskvi, a potezi su se slali radiovezom. Ovaj meč dospio je na naslovnice diljem svijeta, a meč je na kraju završio remijem. Meč je trajao šest sati, a za vrijeme trajanja meča Soyuz-9 je četiri puta orbitirao oko zemlje? Koje je prvo otvaranje koje je igrano u svemiru?

2 / 10

Rođen je u malom mjestu blizu Amsterdama. Naučio je igrati u djetinjstvu od majke. U osnovnoj školi i gimnaziji bio je najbolji šahist među svojim vršnjacima. Doktorirao je matematičke znanosti sa 25 godina starosti. U vrijeme svojih najvećih uspjeha ostao je vjeran struci: predavao je matematiku, mehaniku i astronomiju u Amsterdamu. Od 1932. do 1935. godine postiže niz uspjeha koji su mu omogućili da izazove na meč prvaka svijeta Aljehina. Mada je Aljehin bio favorit, ovaj je šahist slavio zasluženu pobjedu od 9:8 uz 11 remija.

3 / 10

Već je u 18. stoljeću izumljen šahovski automat, mnoge je, kažu i samog Napoleona u šahu pobijedio, ali je onda otkriveno da je bila u pitanju prevara, lijepo smišljena podvala: naime, u spravi se skrivao ili iza nje bio uvijek neki vješt operativac, dobar šahist koji je igrao. Nekoliko ih se vremenom, dok je za stroj bilo interesa smijenjivalo. Kako se zvala ova sprava:

4 / 10

Naslov prvaka u šahu bio je jedinstven od 1886. do 1993. godine. U tom razdoblju bilo je 13 svjetskih prvaka. Tada dolazi do raskola i otad postoje dvojica prvaka: tzv. klasični prvak svijeta i prvak svijeta FIDE. Ovaj potonji, međutim, sve do listopada 2005. nije imao pravi autoritet. Ipak, 2006. godine konačno je u organizaciji FIDE organiziran meč za objedinjavanje naslova i otada imamo jedinstvene svjetske prvake. Tko je osvojio meč za ujedinjenje 2006. godine?

5 / 10

Prvi meč za naslov svjetskog prvaka održan je 1886. godine. Skupina ljubitelja šaha iz SAD sakupila je financijska sredstva i organizirala meč dvojice tada najistaknutijih svjetskih igrača. Nitko u svijetu nije osporio taj izbor, jer radilo se uistinu o dva najjača igrača svijeta. Meč je igran na deset pobjeda (remiji se nisu računali). Izgubio je Nijemac Johannes Zukertort, a pitanje glasi tko je pobijedio 10:5 i tako je proglašen prvim svjetskim šahovskim prvakom.

6 / 10

Jedan od najupečatljivijih podviga u šahu jest igra naslijepo. Tijekom partije naslijepo igraču nije dopušteno gledati ploču. Igrači moraju pamtiti poziciju u vlastitim glavama dok se potezi dojavljuju šahovskom notacijom. U simultanoj egzibiciji naslijepo njen odigravač mora istodobno memorirati sve pozicije, što je zadivljujući pokaz šahovske vještine i usredotočenosti. Timur Garejev postavio je novi svjetski rekord za taj oblik šaha 3. i 4. prosinca 2016., kada je odigrao s 48 istodobnih protivnika. Koliko je Garejev tada upisao pobjeda?

7 / 10

U početku šahovske igre kraljica je bila vrlo slaba figura koja se mogla pomicati samo po jedno polje dijagonalno. Tek u 15. stoljeću postala je najsnažnija figura na ploči.  Tada je dobila nov način kretanja i sve sadašnje “moći”. Prvo štampano djelo o šahu u kojem su uvrštena ova nova pravila napisao je španjolski šahist Luis Ramírez de Lucena, a mnogi smatraju kako je inspiracija za snažnu kraljicu u šahu bila tadašnja španjolska vladarica, ujedno i žena koja je poslala Kristofora Kolumba da otkrije Ameriku. Ona je…

8 / 10

Ova šahovska legenda se proslavila svojim kreativnim napadačkim stilom, kojim se osobito iskazao u ogledu za svjetskog prvaka g1960. godine protiv Mihaila Botvinika. Pobjedom u tom ogledu postao je dotadašnji najmlađi svjetski prvak ikada u dobi od 23 godine, a taj je rekord kasnije srušen. Tko je on?

9 / 10

Bijeli igra b4. Koji je gambit na slici? Da pomognemo i onima koji malo slabije prate šah, gambit je dobio ime po prezimenu jednog šahovskog velemajstora, a isto prezime ima i jedan poznati glumac koji ima jednu od glavnih uloga u Marvelovim Avengersima.

10 / 10

Ovaj šahist postao je svjetski prvak a da nikad nije učio šah iz knjige, niti je proučavao šahovska otvaranja, pa se zbog toga smatra jednim od najvećih prirodnih šahovskih talenata ikada. Tko je on?

Your score is

0%

Please rate this quiz

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?