Malverzacije u Mostaru: Dolazili i predstavljali se kao lažni kontrolori

Svašta nešto čudno se događa oko izgradnje stadiona Veleža u Mostaru, gdje je došlo do tehničkih grešaka i brojnih propusta kod ugradnje travnjaka pa su rokovi nekoliko puta probijeni, a Velež je i dalje spriječen da trenira i odigrava utakmice na vlastitom stadionu.

Predstavnici kompanije Hellasod, jedne iz konzorcija koji je Nogometni savez BiH na međunarodnom tenderu odabrao za izvođača radova, tvrde da su u Mostaru odradili dobar posao.

Iz Veleža pak tvrde da je teren neravan, da je razlika u visini 11 centimetara poslije dva mjerenja, da ne ispunjava standarde UEFA-e i da u konačnici ne ispunjava uvjete za igranje utakmica.

Predstavnici grčke tvrtke tražili su nezavisnu kontrolu međunarodne kompanije koja bi trebala podnijeti izvještaj krovnoj kući bh. fudbala.

Posao kontrole trebala je uraditi firma “Pro Pitch” iz Škotske, koja dugi niz godina surađuje s UEFA-om, ali tu su nastali problemi.

N1 piše da su nepoznate osobe bile na stadionu Veleža i da su se predstavili kao uposlenici škotske kompanije. Oni su procijenili da je posao odrađen na zadovoljavajućem nivou. Međutim, to se ne slaže s geodetskim nalazom koje je privatno uradio Velež. Ljudima na stadionu bilo je sumnjivo, piše N1, što su kontrolori umjesto na engleskom, govorili na grčkom jeziku, a iz Veleža su odlučili kontaktirati kompaniju Pro Pitch.

– Odgovor škotske firme zapanjio je Mostarce. Naime, Pro Pitch im je odgovorio da nitko od njihovih uposlenika nije na terenu u Bosni i Hercegovini! Grci su zatim promijenili priču rekavši da rade za kompaniju koja ima licencu Pro Pitcha, što je u sukobu sa prvobitnom izjavom, ali je već bilo kasno – piše N1.

Nitko, uključujući i Nogometni savez BiH ne prihvata Izvještaj stručnjaka iz Grčke koji su se i lažno predstavii.

– Ta kompanija ima neke veze sa Pro Pitchom. To jeste jedna grčka laboratorija koja je partner Pro Pitcha, ali to nisu njihovi uposlenici, niti je to kompanija koja je dogovorena da dođe raditi procjenu – rekao je izvor N1 u telefonskom razgovoru.

Teško da će Velež do kraja jesenjeg dijela prvenstva igrati pred svojima navijačima.

Mostarci mogu žaliti, jer nakon gostovanja na Grbavici u preostala četiri meča do premijerligaške pauze su domaćini, prenosi Faktor.ba.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?