Balkanski kartel na udaru je hrvatske policije

Posljednjih smo mjeseci često izvještavali o velikim akcijama hrvatske policije, nerijetko u suradnji s kolegama iz drugih zemalja, u borbi protiv krijumčara droge. Potražnja za drogama sve je veća, a na narkotržištu okreće se golem novac. Stoga je i borba protiv narkomafije jedan od najvažnijih policijskih zadataka.

Balkanski kartel na udaru je hrvatske policije. Masovna uhićenja u Slavoniji i Zagorju, zapljene kokaina u Pločama i Rijeci to i potvrđuju.

– Radi se o zločinačkoj organizaciji i velikom broju malih ćelija kojim je glavni core business krijumčarenje kokaina s područja Južne Amerike za europsko ilegalno narkotržište, kazao je voditelj Službe kriminaliteta PNUSKOK-a Dražen Rastović.

Kriminalist Željko Cvrtila upozorava da nas ovi uspjesi ne smiju zavarati jer uhvaćene su sitne ribe. I dalje ne znamo tko su glavni mozgovi kartela.

– Mi bismo trebali znati tko je glavni diler za kvart Trnsko, za Zagreb, za Split, za Osijek tko je to u Hrvatskoj mi ništa o tome ne znamo, naglasio je kriminalist Željko Cvrtila.

U policiji poručuju da je balkanski kartel zahtjevan protivnik jer nema jasnu hijerarhiju i glavnog šefa. Funkcionira, kažu, kao niz manjih klanova koji se udružuju od posla do posla.

– Je l’ kad Vi imate jednu piramidalnu zločinačku organizaciju forme Comora, Trijada, N’dragheta, Mafija onda imate ljude koji u vremenskom kontinuitetu imaju strogu podjelu posla i rade isti posao cijelo vrijeme. I onda imate kao u filmu FBI ili DEA_u koja nalijepi na zid piramidu i lijepi sličice. Skuplja dokaze za pojedine pripadnike zločinačkog udruženja , a to ovdje nije slučaj, dodao je Rastović.

Ministar poručuje da i u ovakvim uvjetima imamo rezultate kakve nikad nismo imali jer sudovi potvrđuju policijske dokaze i optužnice, ali razloga za preveliko slavlje nema, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?