Laktaši: 22-godišnji mladić se ubio zbog ismijavanja na društenim mrežama

Mladić iz Laktaša Mladen Dulić ubio se nakon što je, kako kažu njegovi poznanici, na društvenoj mreži postavljen snimak pod nazivom “Molba za rad na benzinskoj pumpi” u kojoj radnik benzinske pumpe ismijava mladića dok ovaj popunjavao prijavu za posao.

Nastradali mladić Mladen ozbiljno je shvatio prijavu za posao, ali radnik na pumpi, očigledno, nije te je sve vrijeme snimao kako ga ismijava. Postavljao mu je pitanja sa ciljem ismijavanja 22-godišnjeg mladića koji nažalost pritisak javnosti nije mogao izdržati, te je presudio sebi, piše avaz.ba.

Dražan Pejaković, borac za radnička prava u Bosni i Hercegovini potvrdio je na društvenim mrežama ovu tužnu informaciju.

– Počivaj u miru mladi čovječe.

Dobio sam video, te moram da vam kažem kako moramo imati vise empatije za druge i razumijevanja i da se ovako nešto više nikad ne ponovi.

Svi znamo kako je teško otići i tražiti posao, koliko je stresan sam intervju, da od poslodavca dobijemo razno razna glupa pitanja, ali ako još kao kolege radimo ovakve stvari onda nije dobar ishod za nikoga radnika.

Stop nasilju nad radnicima, a ovima koji su zbog snimka poslali u smrt mladog čovjeka mogu poručiti “njegova smrt je vama na duši”.

Ja isto video snimak neću dijeliti – napisao je Pejaković.

On je dodao da su pitanja koja je postavljao šef poslovnice momku koji je došao tražiti posao više nego bezobrazna.

– Jedan mladi život se ugasio zbog toga što nije mogao podnijeti sramotu koja mu je nanesena – naveo je Pejaković.

Na društvenim mrežama mnogi se opraštaju od nesretnog mladića.

– Za jedan dan i radost i tuga… Danas sam napisao jednu od najljepših priča kojoj sam svjedočio, a sada pišem jednu od najtužnijih priča i nevjerojatnoj ljudskoj gluposti. Jedan vrijedni dječak je samo tražio posao, ali nije imao sreću na tom putu (zbog video snimka koji se dijelio na mrežama, izvršio je samoubojstvo), pa je odlučio da ide na neko drugo, neko bolje mjesto, gdje ima ljudi… Nadam se, da će na tom putu dobiti svoja krila i da će odletjeti u raj, da mu se povrijeđena dječja duša smiri…

Ne znam osobu koja je napravila ovaj snimak, ali znam obitelj dječaka koji je “ispunjavao formular” za posao i molim se Bogu da im dadne snage… Mladen Dulić (dječak sa snimka), je danas zauvijek otišao…, a samo je tražio posao…

Zadnje što je rekao je: “Ne mogu ja ovo izdržati”. Mirno spavaj dobri dječače, neka te anđeli čuvaju – piše u jednoj od objava.

Radnik mu je postavljao sljedeća pitanja:

– Moraš pisati koji si spol, jesi li muški ili ženski?

– Moraš napisati gdje si radio? Moraš još napisati jesi li spavao noću na poslu. Napiši da si pola spavao pola nisi. Piši radio sam noćnu pola spavao pola nisam.

Napiši jesi li se pokrivao, da donesu deku. Imamo mi po deku, tko radi ima deku. Jesi se pokrivao po zimi? Napiši ne treba deka.

To je upitnik naš. Napiši da li jedeš ćevape sa duplom lepinjom ili sa jednom lepinjom. Ako ćevape ne jedeš onda ovdje ne možeš raditi. Ovdje se samo jedu ćevapi. Ja 20 godina jedem ćevape. Ako ne jedeš ćevape onda ostaješ bez hrane.

Nakon prijave za posao mladić Mladen mu je platio 30 KM za gorivo i otišao sa pumpe, piše avaz.ba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?