Boška Ćavar ponudila ostavku i kaže da Naša stranka postaje kopija Željka Komšića 

Podsjetimo, Veliku buru podiglo je to što na sjednici Gradskog vijeća Mostara nije izglasana odluka da u javnim institucijama mogu biti isključivo simboli BiH, FBiH, HNŽ i Grada Mostara, pa se tako Naša stranka ogradila od svoje vijećnice Boške Ćavar zato što nije glasala za tu odluku.

Boška Ćavar se potom oglasila na Facebooku i rekla da je ponudila ostavku.

”Ponudila sam ostavku, ja ne želim da kvarim jedinstvo stranke koje se gradi po toj mjeri. Bosne i Hercegovine, ne može biti bez Hrvata, Srba ili Bošnjaka, niti bez njihovih simbola. Nikada utjerati i nitko utjerati to neće moći, a svakim prisiljavanjem jednih, ili drugih, ili trećih se udaljavamo. Jedino sinkronizirano i sustavno to možemo riješiti”, napisala je mostarska vijećnica Boška Ćavar reagiravši na ograđivanje Naše stranke od njezina suzdržana stava na sjednici Gradskog vijeća po pitanju isticanja simbola.

”Opet sam”, piše Ćavar, ” tema dana u medijima i na društvenim mrežama, opet se sa mnom, gradskom vijećnicom, i mojim stavovima bavi ”elita bošnjačkog naroda” i predstavnici građanskih snaga, Saneli Kajani i Reufi Bajrovići”.

”Sve se isto desilo i 2021. godine kada je na mene pokrenut sinkronizirani napad, jer sam glasala suzdržano po pitanju imenovanja gradonačelnika Mostara. Tada za mene nije postojala razlika između SDA i HDZ, ona ne postoji ni danas, niti u samom slučaju isticanja simbola i zastava u institucijama Grada Mostara. Ja sam po pitanju isticanja simbola bila suzdržana, kao i po pitanju imenovanja gradonačelnika. Mostar jeste nakićen različitim zastavama, ljiljanima i šahovnicama, koji se nalaze svuda oko nas i koriste se kao markeri za označavanje svojih dijelova teritorije. To je tako, a i da smo donijeli ovu Odluku to se ne bi promijenilo. Smatram da se pitanje zastave pokušalo još jednom iskoristiti u svrhe nacionalističke propagande. Reguliranje korištenja simbola u Bosni i Hercegovini, a naročito u Mostaru mora biti puno pametnije i sa većim konsenzusom napravljeno. Donijeti, sa jedne strane odluku, koju stranke sa hrvatskim predznakom ne podržavaju, nije dobro. Simbol i zastava Bosne i Hercegovine su moji simboli i moja zastava, ali je veoma važno donijeti odluku koja bi u Mostaru uspijevala da pokrije i predstavljanje naroda. Ovu oblast moramo urediti tako da se ostvari okvir koji će štiti i propagira državni, županijski i gradski simbol, ali i poštiva simbole sa kojima se narodi u BiH identificiraju. Hrvati sa šahovnicom, Bošnjaci sa ljiljanima, Srbi sa trobojkom. To su zastave koje su integralni BiH, a morat će biti pametno integrirane u ono što bismo nazivali izgradnjom građanskog društva u BiH. Svaka od zastava nosi svoju težinu, ali je svaka od ovih zastava činjenica. Svakako podržavam uklanjanje religijskih i sličnih simbola iz javnih ustanova. Nije mjesto ni raspelu, ni ajetu, ni ikoni u javnoj ustanovi sekularne i multietničke zemlje. Po domovima neka se kači ili ne kači što se želi. Ja sam suzdržana po svakom kukavičjem jaju koje posade SDA ili HDZ, ja ne želim da sudjelujem u njihovim prepucavanjima i nametanjima. Ova odluka je bio još jedan takav pokušaj, a svakim ovakvim pokušajem oni uspijevaju ono što im je cilj, a to je da ubijaju mogućnost multietničkog Mostara i uništavaju stranke i ljude koji časno i bez problema mogu prelaziti linije razgraničenja i skupljati glasove po čitavom gradu. Žao mi je što Naša stranka to nije vidjela i što se kukavički izvukla iz ovoga svega, brže bolje se ograđujući od mene. 2021 su možda imali hrabrosti, sada su preplašeni eskivirali. To je i bila i moja stranka, a ja sam željela da bude stranka što većeg broja Hrvata u Hercegovini. Sve sam više dojma da joj je dovoljno sada da postaje pismenija kopija Željka Komšića, a ne istinska građanska alternativa za sve”, napisala je Ćavar na Facebooku.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara stao je u obranu Ćavar.

„Nakon jučerašnje (op. a. prekjučerašnje) sjednice Gradskog Vijeća Grada Mostara na čijem je dnevnom redu bilo mnoštvo odluka od istinskog značenja za perspektivu i razvoj Mostara, između ostalog našao se i prijedlog odluke od strane Koalicije za Mostar koju predvodi SDA a tiče se isticanja obilježja na i unutar objekata Gradske uprave javnih ustanova i javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Grada. Kao gradonačelnik jučer sam na sjednici nedvosmisleno komentirao ovaj prijedlog odluke i označio ga neprihvatljivim i podlim. Naime, pod krinkom zaštite državnih, županijskih i gradskih obilježja, koja su svakako prisutna u svim institucijama, ustanovama i poduzećima Grada Mostara žele se zabraniti obilježja konstitutivnih naroda koji žive u Gradu Mostaru i time se izravno krše njihova prava i slobode. Sličan prijedlog odluke se od strane istih aktera pokušavao nametnuti i kroz druga gradska vijeća u BiH poput Novog Travnika. Naravno, odluka je između ostalog i protuzakonita zato sto se o uređenju zastava i simbola ne odlučuje u gradskim i općinskim vijećima. Posebno osuđujem pritiske na pojedince koji su zbog glasovanja po bilo kojoj točci dnevnog reda stigmatizirani“, rekao je Kordić.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?