Oglasilo se Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka o slučaju mladića koji je počinio samoubojstvo u Laktašima

Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka oglasilo se povodom slučaja koji se dogodio dana 28.10.2022. godine, a u vezi sa, kako navode, istupanjima u medijima.

Postupajući dežurni tužitelj je poduzimao sve radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa obavještenjima i količinom informacija kojima je raspolagao u datom momentu.

Dakle, evidentna je razlika u količini i kvalitetu dobijenih informacija od ovlaštenih službenih osoba, prilikom prvog obavještavanja dežurnog tužitelja, a vezano za pristupanje oštećenog Mladena Dulića u Policijsku stanicu Laktaši, radi brisanja fotografija i video snimaka sa telefona Trišić Veljka, koje informacije nisu bile dovoljne, da bi se znalo o kojem točno krivičnom djelu se radilo, jer tužitelj nije imao na uvid fotografije ni video snimke iz telefona Trišić Veljka, koji je jedini u tom momentu bio prijavljen kao osoba koja je snimala sebe i oštećenog telefonom. Tužitelju je prezentirano od strane ovlaštene službene osobe da se radilo o šali i da oštećeni želi samo da se pozove osoba po imenu Trišić Veljko i da snimak i fotografije obriše iz svog telefona.

O dijeljenju na društvenim mrežama dežurni tužitelj je obaviješten sljedeći dan, 29.10.2022. godine, kada ga je ovlašteno službena osoba obavijestilo da je snimak podijeljen na društvenim mrežama, navodeći da se video snimak može pogledati na društvenoj mreži Youtube. Nakon što je tužitelj pregledala snimak na društvenoj mreži, istog momenta je naložila da se djelo kvalificira kao krivično djelo neovlašteno fotografiranja iz člana 156 stav 1 KZ RS i osoba koja su načinila i distribuirala snimak liše slobode. Ovlaštena službena osobe PS Laktaši su po tom postupila, kao što su postupila i po drugim istražnim radnjama koje je tužiteljica naložila.

Okružno javno tužiteljstvo obavještava javnost vezano za izjave u medijima, a koje se tiču nekvalificiranja krivičnog djela “ugrožavanja”, te “grubog povrjeđivanja zakona, jer tužitelj nije izdao naredbu za uklanjanje snimka”, pretpostavljamo da se mislilo na krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 150 stav 1 KZ RS, a stav 1 citiramo u cijelosti: “Tko ugrozi sigurnost neke osobe ozbiljnom prijetnjom da će njega ili njemu blisku osobu lišiti života, teško tjelesno povrijediti, lišiti slobode ili oteti, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom ili nekom drugom općeopasnom radnjom ili sredstvom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine”, a za koje i nije bilo elemenata bića krivičnog djela. Nadalje tužiteljstvo obavještava javnost da naredbe izdaje sud, na prijedlog ovlaštenih službenih osoba, uz suglasnost postupajućeg tužitelja. Zakonom o krivičnom postupku RS jasno je definirano koje to sud naredbe može izdati, pri čemu, naredba za uklanjanje snimaka s društvenih mreža, kao takva uopće nije propisana. Ako su ovlaštena službene osobe smatrale da je moguće izdati takvu naredbu, trebala su tužiocu prezentirati snimak s društvene mreže ili mreža, i dostaviti obrazložen prijedlog potkrijepljen dokazima, kako bi tužilac dao suglasnost, što je u ovom slučaju izostalo, kao i svi dokazi, koji dokazuju dijeljenje video snimka na društvenim mrežama.

Kazne zatvora
Okružno javno tužiteljstvo postupa u skladu sa članom 3 Uputstva o postupanju i suradnji ovlaštenih službenih osoba i tužitelja u provođenju radnji dokazivanja u tijeku istrage, a koje je doneseno od strane glavnog republičkog tužioca RS, u kojem je navedeno da su ovlaštena službena lica dužna obavijestiti tužioca samo za krivična djela za koja su zaprijećene kazne zatvora od pet godina i više, a za sva ostala počinjena krivična djela ispod pet godina, imaju ingerencije i nadležnosti da provedu istražne radnje bez nadzora tužioca.

Tužiteljstvo će po zaprimanju izvještaja od strane nadležne policijske stanice, predmet u redovnoj proceduri dodijeliti tužitelju, koji će dalje predmet uzeti u rad, sprovesti istragu, prikupiti dokaze i činjenice, te po kompletiranju istog i završetku istrage donijeti odgovarajuću odluku, piše avaz.ba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?