SAD podržale Schmidta: Nametanje izmjena Izbornog zakona bilo je neophodno da se spriječi kolaps FBiH

Sjedinjene Američke Države su na današnjem zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a još jednom podržale odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da u izbornoj noći 2. listopada nametne izmjene Izbornog zakona.

SAD su zadovoljne zbog toga što je Vijeće sigurnosti podržalo produženje EUFOR-ove misije u Bosni i Hercegovini za godinu dana. Kako je kazao američki predstavnik, zaista cijeni Schmidta i njegov izvještaj Vijeću sigurnosti.

“To je vitalno da se međunarodna zajednica informira da se osigura stabilnost i prosperitet u regiji”, dodaje.

Amerikanci su zabrinuti zbog navoda i izbornim nepravilnostima pri izboru predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

“Potpuno podržavamo integracije u NATO i Europsku uniju. Poštivanje demokratskih institucija i izborni integritet su vitalne komponente ovih težnji. Duboko smo zabrinuti zbog tvrdnji o prevarama, posebno u izboru za predsjednika Republike Srpske. Pozivamo inistitucije da se pozabave nedostacima i pozivamo sve građane da iznesu pritužbe”, rekao je.

Potom se osvrnuo na Schmidtovo nametanje izmjena Izbornog zakona koje se odnose na delegiranje u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Bonske ovlasti su ključan alat za održanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji. Nametanje 2. listopada bilo je neophodno da se spriječi kolaps FBiH. Visoki predstavnik ima ključnu ulogu”, ocijenio je predstavnik SAD.

Poručio je da SAD čvrsto podržavaju teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?