Hoće li se Čović prikloniti SDA ili “Trojki”

Pitanje je hoće li stranke okupljene oko “Trojke” uspjeti izbaciti SDA iz vlasti, jer su HDZ BiH i SNSD gotovo sigurni u formiranju iste, pa su stoga veliku pažnju privukli jučerašnji pregovori predstavnika “Trojke” koji su stigli u Mostar da s Draganom Čovićem pokušaju dogovoriti ulazak u vlast.

Čović je već ranije najavljivao da treba vidjeti tko će imati većine u domovima naroda, pa je Nermin Nikšić jučer nakon pregovora istaknuo kako imaju većinu u predstavničkim domovima parlamenta Bosne i Hercegovine te Federacije BiH, ali da se vodi “utakmica” za Dom naroda, odnosno Klub bošnjaka zbog “trgovine zastupnicima” u Tuzlanskom kantonu, gdje je veliku pažnju privukao slučaj Jakuba Suljkanovića iz Srebrenika nakon što je isti odlučio napustiti PDA i preći u SDA, čime bi Bakiru Izetbegoviću mogao donijeti još jednog člana bošnjačkog Kluba u Domu naroda, te tako potencijalno izbaciti “Trojku” i partnere iz vlasti.

Stoga je Nikšić jučer posebnu pažnju posvetio Domu naroda. Istakao je kako HDZ sa svojim partnerima u Klubu Hrvata Doma naroda ima apsolutnu većinu. “Naša grupacija okupljena oko sporazuma će imati većinu u Domu naroda. Utakmica se vodi za Klub Bošnjaka. Omjer je 10:10. Preostala su tri delegata od kojih bi jedan mogao biti izabran na direktan način, a dva iz šešira”, prokomentirao je Nikšić.

Neki su pak odmah kritizirali Nikšićev optimizam.

Bivša zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Alma Čolo komentirala je jučerašnje koalicijske pregovore ‘Trojke’ i HDZ-a u Mostaru.

“Uspješni” razgovori danas u Mostaru??? Nisu razgovarali kažu o Izbornom zakonu. A kad krenu razgovori o Izbornom zakonu, kao dijelu zajedničkog programa, tek onda će vidjeti koliko su razgovori bili uspješni”, istakla je Čolo.

Dodala je kako je jedan od sudionika razgovora kazao kako su tijekom pregovora bili nadomak ukidanja etničkih prefiksa iz Ustava BiH i Izbornog zakona.

“Samo politički naivni i neiskusni mogu vjerovati u to. Nikada Dragan Čović nije, niti bi pristao na brisanje etničkih prefiksa. Nikada ne bi pristao na brisanje imenice Hrvat u Predsjedništvu ili hrvatski član Predsjedništva. Samo ako se na njega izvrši jak međunarodni pritisak. A tog pritiska nema, niti će ga biti. Međunarodni pritisak je usmjeren na jačanje pozicije Hrvata u BiH. I ovo sa Schmidtovim odlukama je tek početak. Alma Ili sa SNSD-om. Da mi nismo znali, a da će oni pokazati svima kako oni “znaju”. Žao mi naredne četiri izgubljene godine”, poručila je Čolo.

Inače, govoreći o Izmjenama izbornog zakona i zahtjevima HDZ-a, Nikšić je rekao kako nitko nikakav ultimatum nije postavljao.

Razgovore je komentirao i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Lider HDZ-a BiH je rekao kako su stranke počele sa službenim procesom razgovora koji se bavi prepoznavanjem potrebe da se popune parlamentarne praznine.

“Danas smo razgovarali na način da smo analizirali tu većinu na svim razinama. Kroz zastupnički, građanski dio i onaj u domovima naroda kako bi dobili onu legitimnost u predstavljanju jednog i drugog naroda. Da razgovaramo primarno o onome što jeste naš ključni zadatak. Razgovarali smo o koaliciji, programskoj osnovi kao ključu svega i iznijeli smo jedan detale, a to je da u tom programskom dijelu prije svega imamo euroatlanski dio, vanjsku politiku i da dalje ne ulazim u detalje, drugi dio funkcioniranje pravne države, da ovo postane siguran prostor s pravnog aspekta i treći dio je ekonomsko-socijalni aspekt onoga što bi se radilo. Znamo da su ti aspekti dominantno podijeljeni između županijske i federalne razine”, istaknuo je Čović, prenosi Klix.

Najavio je da će se do kraja idućeg tjedna pokušati iskristalizirati okvir programskog djelovanja nakon čega će slijediti razgovor o potencijalnom kadriranju i osvježavanju segmenta vlasti.

“Rekao sam da će naša politika biti takva da imamo otprilike balans između dama i gospode, da želimo popuniti sve prostore BiH, da možemo pustiti izvršnoj vlasti da program koji donesemo bude osnovna smjernica za njihov rad. Ono što nismo imali u zadnje četiri godine, da Vijeće ministara predlaže rješenja i da znamo da ima jedan koalicijski potencijal da to sve iznese. Ako izvršna vlast nešto predloži da znamo da smo partneri koji neće glasovati samo od sjednice do sjednice. Razgovarat ćemo svi sa svakim još uvijek, ali da bi trebali danas dogovoriti o dinamici, vremenskom okviru. Napravit ćemo tim koji će razgovarati o sadržaju dokumenta. Rokovi ističu, vlast bi htjeli imati do kraja ove godine, kako bi otpočeli s normalnim radom, a i rokovi nas sad obvezuju po Izbornom zakonu BiH”, poručio je Čović.

Istaknuo je da su predstavnici stranaka vodili korektne razgovore.

“Držimo do uvažavanja i da to važno, da izgradimo povjerenje. Od mene ćete čuti samo ono što smo zajednički usuglasili”, poručio je Čović.

Komentirao je i dogovore za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

“Što se tiče razine BiH, a to se odnosi i na Izborni zakon, o tome nismo danas uopće razgovarali. Konaković dobro zna kako smo ranije i u kojem pravcu razgovarali, kad je u pitanju treći partner što se tiče Vijeća ministara. Kazali ste kakav je rezultat SNSD-a, imat ćemo razgovore s njima za sedam dana, a isto je načelo biti, programsko. Tada će morati tri strane to uskladiti”, zaključio je predsjednik HDZ-a.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?