Američka košarkaška zvijezda bit će prebačena u rusku kaznenu koloniju

Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner, koja je u ruskom Himkiju osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja droge služit će kaznu u kaznenoj koloniji u Rusiji, potvrdili su danas njezini pravni zastupnici, javlja hrt.hr.

Košarkašica je proglašena krivom za neovlašteno pribavljanje, držanje ili prenošenje droge te krijumčarenje veće količine droge. Uhićena je u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo pod sumnjom da je pokušala prokrijumčariti drogu u Rusiju. 

Griner je priznala krivnju, ali je rekla da je ulje hašiša stavila u svoju prtljagu kada se pakirala u žurbi i da nije imala namjeru krijumčariti ilegalnu drogu.

– Sada je na putu u zatvorsku koloniju, rekli su odvjetnici Marija Blagovolina Aleksander Bojkov u izjavi. Dvojica odvjetnika tvrde da Rusija uglavnom šalje obavijesti o zatvorenicima na izdržavanje kazne poštom, što traje i do dva tjedna.

– Nemamo informacija o njezinoj trenutnoj lokaciji ili konačnom odredištu, rekli su.

U SAD-u se pokušava osigurati njezino oslobađanje, ali diplomatski napori nisu urodili plodom, također zbog porasta napetosti između Washingtona i Kremlja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine JeanPierre ponovila je da su SAD dale “značajnu ponudu” Rusiji da riješi svoj slučaj.

– Svaka minuta koju Brittney Griner mora provesti u nezakonitom pritvoru u Rusiji je minuta preduga, rekla je glasnogovornica Bijele kuće. Prema njezinim riječima, američki predsjednik Joe Biden zahtijeva poboljšanje njezinog tretmana i uvjeta koje će možda morati izdržati u kaznenoj koloniji.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje 2016. i 2021. te WNBA lige 2014. s Phoenix Mercuryjem bila je u Rusiji, gdje je planirala igrati za profesionalni tim Ekaterinburga. Međutim, vlasti su je uhitile zbog posjedovanja smole konoplje u ulošcima za e-cigarete. Ona ih navodno koristi za liječenje bolova od sportskih ozljeda, ali Rusija ne dopušta upotrebu medicinske marihuana, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?