Cvijanović: Vlast će činiti SNSD i HDZ, a u “bošnjačkom taboru” vidimo komešanja

Željka Cvijanović (SNSD), novoizabrana članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u intervjuu za beogradsku “Politiku” govorila je o brojnim temama, ali između ostalog, i o formiranju vlasti na razini BiH, točnije, o postizbornim dogovorima. Ona je, tom prilikom rekla da je slika poprilično “čista” kada je riječ o hrvatskoj i srpskoj strani navodeći da će u tom slučaju vlast činiti SNSD i HDZ, a da se, s druge strane, događaju komešanja u “bošnjačkom taboru”.

Cvijanović će u srijedu položiti prisegu za članicu Predsjedništva BiH i sudeći prema odgovoru koji je dala Politici, nastavit će slijediti politiku svog prethodnika i stranačkog kolege, lidera SNSD-a Milorada Dodika.

“Birana sam s teritorije Republike Srpske, za razliku od druga dva člana Predsjedništva koji su birani iz drugog entiteta, što ukazuje kakva je naša uloga. Pozicija RS, Ustav RS i interesi RS, točnije, sve ono što je potrebno uraditi da bi srpski interesi bili zaštićeni, bit će moja obveza, koja će se ostvarivati u suradnji i koordinaciji s predsjednikom Republike Srpske, Vladom i Skupštinom RS”, rekla je Cvijanović.

Zatim je upitana o formiranju vlasti.

“Brzo ćemo ući u formiranje nove Vlade RS. Proračun Republike Srpske za narednu godinu je usvojen i prije uobičajenog termina, a želimo što prije imati i vladu. Ozbiljniji pregovori o konstituiranju vlasti na razini BiH tek će početi. Slika je najčistija kada su u pitanju srpski i hrvatski politički korpus, jer se tu jasno vidi tko su dominantne stranke koje su ostvarile uvjerljivu pobjedu. Ostaju nedoumice po pitanju bošnjačkog korpusa – tamo vidimo komešanje tko će kome preuzeti primat da uđe u formiranje vlasti. Po sadašnjoj vizuri, vlast će činiti SNSD i HDZ BiH, a vidjet ćemo tko će doći iz bošnjačkog miljea”, navela je Cvijanović.

Istakla je da ne vidi razliku u političkim aspiracijama Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića koji će biti njen kolega u Predsjedništvu BiH.

“Za suradnju nije dovoljno da imate samo jednog člana, jer je Predsjedništvo kolektivno tijelo. Ako se svi budemo pridržavali Ustava, pazeći i na širu sliku u kojoj treba osigurati perspektivu za građane oba entiteta, ne bi trebalo biti problema. No, znajući koliko je do sada bilo nereda i sudara dva ili tri različita koncepta, nema pretjeranog mjesta za optimizam. To me upućuje na oprez u radu u Predsjedništvu BiH. Otvorena sam za dogovor i suradnju, ali na način da ne izlazimo izvan Ustava BiH i nadležnosti koje su nam propisane Daytonskim sporazumom. Ne želimo bilo kome uzurpirati nadležnost, ali ne smije se događati da se Predsjedništvu BiH to isto uradi, kao što je na primjer činilo Ministarstva vanjskih poslova. Mnogo nereda na vanjskopolitičkom planu napravljeno je jer su u svijetu iz tog ministarstva iznošeni stavovi koje nije usuglasilo Predsjedništvo BiH”, poručila je, između ostalog, za Cvijanović za Politiku.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?