Milanović: Ako treba, ravnopravnost Hrvata u BiH osigurat ćemo bezobrazno i drsko

U Gradskom kazalištu “Zorin dom” u Karlovcu je u subotu navečer održana svečana akademija u povodu 30. obljetnice osnivanja 13. domobranske pukovnije Hrvatske vojske, na kojoj je sudjelovao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović te dodijelio odlikovanja pripadnicima pukovnije, ali i samoj pukovniji.

Poručio je da je hrvatska država “nešto što je najsvetije, ali i instrument koji nam pomaže da budemo samostalni i neovisni, u integriranom svijetu, u sklopu Europske unije, gdje ni prva ni zadnja ne može biti naša, ali je između toga ogroman prostor u kojemu se moramo boriti za svoje interese i pravice”.

“Hrvatski domobrani odigrali su ključnu ulogu u ratu”

Podsjetio je kako se prvi put hrvatsko domobranstvo spominje nakon Hrvatsko-mađarske nagodbe kada su domobrane vodili hrvatski časnici koji su bili odgovorni Hrvatskom saboru i caru u Beču, ali kako je vrhunac doprinosa domobrana bio u Domovinskom ratu.

„Tu su pored profesionalnih brigada – koje su udarna šaka Hrvatske vojske, ona koja je oslobađala i probijala – ključnu i jednako važnu ulogu odigrali hrvatski domobrani. Ne samo u okolici Karlovca gdje ste doslovno branili svoj dom. Nego i u planinama Bosne i Hercegovine gdje su hrvatski vojnici ginuli do zadnjega dana, stvarali uvjete za hrvatsku slobodu, u prvom inozemstvu, na Kupresu i svim tim krajevima koji također hrvatsku slobodu znače”, rekao je Milanović.

Istaknuo je da bez mira, stabilnosti, reda, demokracije i pravde na tim prostorima nema niti slobodne Hrvatske. “I tome danas služi hrvatska država – kao instrument da se mirnim načinom, ali odlučno, ako treba i bezobrazno i drsko, osigura ravnopravnost tom narodu. To je zadatak o kojem naši pali heroji nisu razmišljali, ali mislim da bi se s tim itekako složili“, rekao je Milanović.

„Država smo sa sve manje ljudi, to je nedostatak, ali nije tragedija ako jasno odlučimo i shvatimo, budemo potpuno svjesni što su nam interesi, dokle možemo, gdje moramo sa saveznicima, a gdje se za neke stvari, kao država i mali narod, moramo izboriti sami zato što nas drugi ne slušaju i ne žele čuti“, poručio je hrvatski predsjednik.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, umirovljeni general-pukovnik Dragutin Repinc, rekao je da se prvi put koriste europska sredstva za digitalizaciju gradiva iz Domovinskog rata te da je osigurano 328 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za izgradnju i opremanje četiri veteranska centra.

Naglasio je da je u partnerstvu s udrugama proizašlima iz Domovinskog rata donesen Zakon o hrvatskim braniteljima te da je “intenzivirano stambeno zbrinjavanje”, a zdravlje hrvatskih branitelja postavljeno kao jedan od prioriteta, pa je do sada u sklopu preventivnih zdravstvenih pregleda pregledano više od 70.000 branitelja. Repinac je podsjetio da se i dalje traga za 1821 nestalom osobom.

Na svečanosti su bili oba zapovjednika 13. pukovnije, koja je djelovala od 15. studenog 1992. do 30. lipnja 1995. godine, Vilim Lulić i Ivan Lorković.

Pomoćnik zapovjednika za političku djelatnost Krunoslav Perković je iznio povijest pukovnije i naglasio da je u 958 dana operativnog djelovanja kroz 13. domobransku pukovniju prošlo je 3.148 pripadnika, od kojih 92 žene. “Izgubili smo 39 svojih pripadnika, uz sedamdesetak ranjenih i ozlijeđenih. Postrojba je skrbila i o obiteljima 36 poginulih pripadnika Narodne zaštite iz razdoblja 1991. godine i za četiri obitelji četvoro stradala pripadnika Samostalne domobranske bojne Karlovac iz 1992.”, rekao je Perković.

Tko je sve odlikovan?

Predsjednik Republike je Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikovao 13. domobransku pukovniju „R“ Karlovac. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za RH stečene u ratu, odlikovan je Miroslav Željeznjak. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su posmrtno Vladimir Škrtić i Bruno Majoli te Vilim Lulić, Nikola Bakale, Cvetko Tonkli, Mijo Banjavčić, Marina Bencetić, Damir Vlašić, Damir Tuškan, Rade Gaćeša, Miroslav Župec i Dragan Fudurić, a Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovan je Dubravko Stavljenić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?