Francuski general: Rusko-ukrajinski rat nije u interesu Europe, ali je u interesu SAD-a

Francuski general izjavio je da rusko-ukrajinski rat, koji je skoro u desetom mjesecu, “nije u interesu” europskih nacionalnih država, tvrdeći da je nastavak rata, međutim, u interesu vlade Sjedinjenih Država.

U razgovoru za francuski BFMTV, general Pierre de Villiers, bivši načelnik Glavnog stožera francuskih oružanih snaga, kaže da bi — umjesto da slijede visokorizičnu, eskalirajuću politiku Sjedinjenih Država — europske zemlje trebale raditi na deeskalaciji rata u Ukrajini, izvještava pariški Le Figaro.

Tijekom intervjua, general se nakon izjave da “ovaj rat nije naš”, požalio na sustavno usklađivanje Europe s vojnim interesima SAD-a i izrazio nadu da bi europski čelnici mogli promijeniti kurs i pogurati “diplomatsko rješenje odozgo”.

Vrijeme je da se pronađe rješenje koje ne donosi sramotu Ukrajincima

“Ovaj rat u Ukrajini nije u interesu europskih zemalja, svakako ne Francuske, ali možda jest interes Amerikanaca”, rekao je de Villiers.

“Izazov s moje točke gledišta je zaustaviti eskalaciju. Od 24. veljače smo u stalnoj eskalaciji,” nastavio je general, dodavši: “Vrijeme je da se pronađe rješenje koje ne donosi sramotu Ukrajincima koji se hrabro bore i koji su napadnuti.”

U nastavku je general de Villiers primijetio je da je francuska vojska strašno nedovoljno pripremljena za uključivanje u neku vrstu sukoba visokog intenziteta s drugom nacionalnom državom. On navodi da tijekom proteklog desetljeća francuska vlada nije uspjela adekvatno financirati svoje oružane snage i dodao da im nedostaje osoblja.

“Između 2008. i 2015. otpustili smo 20% vojnog osoblja”, rekao je. “Bila je to pogreška u smislu onoga što danas znamo. Već 20 godina govorimo o povećanju pričuvnih kapaciteta. Imamo 40.000 rezervista. Nismo to učinili.”

Francuski general Pierre de Villiers, koji je bio načelnik stožera francuskih oružanih snaga prije nego što je dao ostavku na početku prvog mandata predsjednika Emmanuela Macrona, te je jedan od najviših dužnosnika u Francuskoj koji je upozorio da Francuskoj zbog masovne migracije prijeti građanski rat.

Prema njemu, trebat će tri, četiri ili pet generacija da se riješe problemi Francuske s migrantskom populacijom i da se pridobije “one 20-godišnjake koji mrze Francusku i koji su bliski lokalnim vođama ili salafistima, piše BFMTV, prenosi narod.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?