Što će se događati u ponedjeljak? Ćosić će biti mandatar Vlade ŽZH? Izabrati će se samo pet zastupnika u Dom naroda…

Konstituirajuća sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, na kojoj se očekuje službena dodjela mandata i imenovanje potrebnih radnih tijela, održat će se početkom idućeg tjedna, u ponedjeljak 21. studenoga u Širokome Brijegu.

Zdenko Ćosić, aktualni predsjednik Vlade ŽZH i ujedno nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu te županije izjavio je kako HDZ BiH nema potrebe tražiti koalicijske partnere za konstituiranje vlasti, s obzirom da je lista HDZ-a BiH osvojila natpolovičnu većinu.

Mediji već pišu kako će upravo Ćosić biti predložen za mandatara županijske Vlade.

„Dogovor oko konstituiranja same županijske vlade što planiramo završiti do Nove godine“, rekao je novinarima Ćosić, kojeg će Gradski odbor HDZ BiH u Širokom Brijegu predložit na županijskom odboru za mandatara nove vlade.

Na konstituirajućoj sjednici bi se trebali odabrati i kandidati za Dom naroda, no čini se da ih nema dovoljno.  

Podsjetimo, za Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda izabranih zastupnika Skupštine ŽZH bira se sedam izaslanika, četiri iz reda hrvatskog naroda, jedan iz reda bošnjačkog, jedan iz reda srpskoga i jedan iz reda ostalih, a Bild.ba piše da se na konstituirajućoj sjednici neće izabrati izaslanici Ostalih niti Bošnjaka budući da niti jedan Ostali ili Bošnjak nije završio u županijskoj skupštini.

Tako bi se u ponedjeljak, po pisanju Bilda, trebala izabrati samo četvorica izaslanika za Hrvatski klub i jedan izaslanik za Srpski klub, a to će biti Miroslav Mitrović, zastupnik koji je u Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke prošao s liste HDZ-a BiH.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?