U Mostaru pretražuju jezero: Sumnja se da je vezano i u vodu ubačeno oko 100 pripadnika Armije BiH i Bošnjaka iz Mostara

Institut za nestale osobe BiH u ponedjeljak ujutro započeo je pretraživanje jezera na rudniku Vihovići u Mostaru, pod sumnjom da se u njemu nalazi masovna grobnica poginulih u proteklom ratu u BiH.


Direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović ističe kako bi prema njihovim operativnim saznanjima moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u umjetno jezero u Vihovićima, javlja Fena.


“Insititut za nestale u BiH pronašao je 80 posto nestalih osoba, u ciframa je to 24. 500, a pronađeno i eshumirnao je 27. 000, što znači da imamo dakle puno NN osoba koji se nalaze u mrvačnicama širom BiH. Ostalo nam je još 7. 500 osoba, od ukupno 11. 000 za kojima se traga na prostoru bivše Jugoslavije, prema operativnim saznanjima, vezano za ovo jezero u Vihovićima očekujemo da bi moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u ovo jezero“, izjavio je direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović.


Mediji pišu kako se sumnja da je kop Vihovići jedna od lokacija gdje su pokopani pripadnici 4. korpusa Armije BiH, nestali 1993. godine.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?