Optuženi za ubojstvo kod Omiša kažu da ne razumiju optužnicu

Pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem kojim predsjeda Zoran Ivanišević u srijedu je na splitskom Županijskom počeo ponovljeni postupak za ubojstvo na ulazu u Omiš u studenom 2019., u kojem su optuženi Stjepan Ringwald, Jerko Pirić i Vlado Zolota.

Rasprava je prekinuta jer su na početku suđenja okrivljenici rekli da ne razumiju optužnicu i da će se na idućem ročištu izjasniti o krivnji. Branitelji optuženih govorili su redom kako su promijenjenu optužnicu dobili tek neposredno prije rasprave.

– Ovdje se ne radi o novoj optužnici i ničim nije dovedena u pitanje njena razumljivost. Sukladna je opisu tijekom rasprave i dokaznog postupka, ustvrdila je tužiteljica Rene Laura.

U prvom sudskom postupku trojac na optuženičkoj klupi osuđen je ukupno na 54 godine zatvora. Stjepan Ringwald kao izravni izvršitelj ubojstva Karmelina Fistanića osuđen je na 19 godina zatvora, Jerko Pirić kao naručitelj na 18, a Vlado Zolota kao pomagač u ubojstvu na 17 godina zatvora.

Visoki kazneni sud ukinuo je presudu jer je smatrao da je prvostupanjski sud prekoračio optužbu i tako počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je nadodan niz radnji za svakog optuženika, što im nije bilo stavljeno na teret optužnicom, te ispustio dio činjeničnog opisa iz optužnice, a u obrazloženju presude za takvo ispuštanje nije naveo nijedan valjani razlog.

Ponovljeni je postupak tako dobio sudac Zoran Ivanišević, s minimalnim činjeničnim izmjenama u optužnici u kojoj stoji da su Ringwald, Pirić i Zolota zajednički i dogovorno isplanirali i realizirali Fistanićevo ubojstvo početkom studenog 2019. na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš kod skretanja za Brzet. Fistanić je ondje oko 14 sati zaustavio svoj automobil VW Polo u kojem je bio s djevojkom. Na prethodno ukradenom motociklu cijelo vrijeme pratio ga je Ringwald koji je, nakon što je Fistanić zaustavio automobil kod skretanja za Brzet kako bi nešto pojeli u autu, motociklom došao do njegova Pola i kroz poluotvoreni prozor ispalio šest metaka koji su žrtvu pogodili u glavu i vrat. Nakon toga pobjegao je na motociklu.

Suđenje se nastavlja 1. prosinca.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?