Deveti naslov prvakinja za Norvežanke

Rukometašice Norveške napravile su veliki preokret te su u finalu Europskog prvenstva, u Ljubljani, pobijedile Dansku 27-25 (12-15), javlja hrt.hr.

Norveška je time osvojila deveti naslov prvakinja Europe u povijesti, a uz to imaju tri srebra. Do ovog su zlata došle iako su po prvi puta u utakmici povele šest minuta prije kraja.

Dankinje su igrale prvo finale na europskom prvenstvu nakon 18 godina. Ostale su na tri naslova pobjednica, a ovo im je bilo treće srebro u povijesti.

Od samog početka Dankinje su igrale vrlo energično i odlučno te su ostvarile startnu prednost. Na polovici prvog poluvremena, u 15. minuti, vodile su 8-4. Norvežanke su u nekim trenucima dolazile na zaostatak od dva gola, no Dankinje su stalno vraćale veću prednost i na odmor otišle uz vodstvo 15-12.

U nastavku susreta su čvrste Dankinje odbijale sve nalete Norveške koja je stalno bila u minusu od dva ili tri pogotka. No, finale ipak nije prošlo bez dramatične završnice nakon što je Norveška izjednačila (22-22) deset minuta prije kraja, a potom i povela 24-23 po prvi puta na utakmici, u 54. minuti.

Kod 24-24 dva gola u nizu zabila je Norvežanka Henny Ella Reistad čime je svojoj ekipi širom otvorila put do velikog preokreta i novog europskog zlata. Time su Dankinje bile slomljene i više nisu imale snage za povratak u utakmicu.

Sjajnu je utakmicu za Norvešku odigrala Nora Mork koja je zabila osam golova, dok je četiri dodala Breistol. Kod Danske su najbolje bile Vinter Burgaard sa šest i Emma Friis s pet golova.

Ranije su brončanu medalju na prvenstvu osvojile Crnogorke koje su u ogledu za treće mjesto svladale Francusku s 27-25 (22-22, 13-12) nakon produžetaka. Crnogorke su osvojile drugu europsku medalju u povijesti nakon što su 2012. bile europske prvakinje. Francuska je, pak, na posljednja dva prvenstva osvojila zlato (2018.) i srebro (2020.), ali bilancu bronci nije podebljala već je ostala na tri osvojene.

Za Crnu Goru su po šest golova postigle Radičević  Jauković, dok je vratarka Batinović upisala 11 obrana. Ekipu Francuske su predvodile Nze Minko Granier s po četiri gola.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?