Austrijski ministar ponovio svoje protivljenje proširenju Schengena

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (Austrijska narodnjačka stranka, ÖVP) ponovio je svoju sumnju glede proširenja šengenskog prostora, piše hrt.hr.

– Situacija na granici koja je za lokalno stanovništvo neizdrživa, pokazuje da Schengen u načelu ne funkcionira i da je zato proširenje ovog prostora besmisleno, rekao je Karner prilikom obilaska austrijsko-mađarske granice.

Karner je rekao kako je samo u pokrajini Gradišće, koja graniči s Mađarskom, ove godine zabilježena 74.291 izbjegla osoba koje dolaze iz neke od zemalja EU-a u kojima, protivno tzv. Dublinskom načelu, nisu registrirani.

– Građani s pravom priželjkuju da se provodi vraćanje na samoj granici. To je međutim pri podnošenju zahtjeva za azil pravno nemoguće, rekao je Karner u pograničnom mjestu Klimpuhu u blizini Željeznog.

Karner smatra da bi trebalo biti moguće već na samoj granici odbijati osobe iz onih zemalja čiji građani u pravilu nemaju izgleda za stjecanje političkog azila. Pritom je naveo Indiju, Tunis i Maroko.

– Samo je ove godine u Austriji 11.400 Tunižana podnijelo zahtjev za azil, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova.

Njemačka i Austrija već neko vrijeme vrše pritisak na Srbiju da uskladi svoj vizni režim s onim EU-a. Srbija je prije ukinula vize za neke zemlje poput Indije, Tunisa i Burundija, nakon čega je u Austriji i Njemačkoj povećan broj zahtjeva za azil osoba iz ovih zemalja.

Srbija je obećala da će uskladiti svoj vizni režim, a u nedjelju su građanima Tunisa ponovno uvedene vize.

Iz austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Hini su subotu priopćili da, izražavajući svoju skepsu oko proširenja Schengena, ministar Karner nigdje nije izrijekom spomenuo Hrvatsku.

Istodobno je rečeno kako je ministar svojom izjavom u kojoj se protivi proširenju šengenskog prostora htio upozoriti na teško stanje s ilegalnom migracijom s kojom se Austrija posljednjih mjeseci suočava.

Ministar Karner je krajem prošlog tjedna objasnio kako je od 100.000 ilegalnih migranata, koliko je ove godine zabilježeno u Austriji, 75.000 prošlo kroz neku od zemalja Europske unije, a da ih vlasti tih zemalja nisu registrirale.

Zbog toga, prema njegovu mišljenju, proširenje šengenskog prostora nema smisla.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je priopćio kako Austrija i dalje podržava ulazak Hrvatske u šengenski prostor, što je planirano za početak sljedeće godine.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravio je u Strasbourgu, gdje se sastao i s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom, a bilo je govora i o ulasku Hrvatske u Šengen. To tome je u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestila novinarka Jasna Paro.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?