Božinović: Očekujem da RH 8. prosinca dobije zeleno svjetlo za Schengen

– Očekujem da će Hrvatska 8. prosinca dobiti konačnu potvrdu za ulazak u schengenski prostor jer austrijska zabrinutost nije vezana za bilo koju zemlju, nego za njegovo općenito funkcioniranje, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Valbandonu, gdje je bio na radnom sastanku s njemačkim veleposlanikom Christianom Hellbachom, piše hrt.hr.

– Austrija je posljednjih dana u više navrata navela kako njihova zabrinutost nije vezana za bilo koju pojedinačnu zemlju, već za funkcioniranje Schengena. Naš argument u tom kontekstu je da Schengen s Hrvatskom kao članicom može samo ojačati, istaknuo je novinarima Božinović.

U posjet Hrvatskoj sutra stiže austrijski kancelar Karl Nehammer.

Božinović je najavio da će jedna od tema njegovih razgovora biti povećan broj migracija na zapadno-balkanskoj ruti, ali i sjednica Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove, koje 8. prosinca donosi konačnu odluku o ulasku Hrvatske u Schengen, za što službeni Zagreb već ima podršku Europske komisije i Europskog parlamenta.

Ministar je rekao i kako očekuje da će Hrvatska na tom sastanku, na temelju svega onoga što je do sada provela, ispunjavajući pritom visoke standarde Europske unije u zaštiti vanjskih granica i u zaštiti temeljnih prava svih osoba koji se nađu na putu, pa i ilegalnog ulaska u Hrvatsku, postati punopravna članica Schengena.

– Osobno, još uvijek mislim da je austrijska pozicija kao i naša – da treba dograđivati Schengen, da ga treba osnažiti, a sigurno da blokade tomu ne mogu pridonijeti, poručio je Božinović.

Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a rekao je kako oporba nije smatrala da je ulazak u Schengen nešto na čemu se trebalo raditi već je to nešto što se samo po sebi podrazumijeva. Govori kako je situacija sasvim drugačija te da se 6 godina radilo na tome.

– Sva su ministarstva trebala ispuniti 281 kriterij kako bi Hrvatska došla u poziciju da 90 posto Europskog parlamenta podrži Hrvatsku, ali taj je proces otvoren do zadnjeg trenutka dok se o tome ne donese odluka, naglasio je.

Dodaje kako unatoč tome što oporba mislila, Vlada je uvjerena da će se za 15-ak dana dovršiti posljednji koraci kako bi Vijeće ministara unutarnjih poslova donijelo svoju odluku.

– Ovaj proces koji je Hrvatska radila u zadnjih 6 godina bio je najkompliciraniji od svih do sada provedenih postupaka bilo koje države članice EU koja je ušla u Schengensko područje, rekao je i dodao kako Hrvatska uvažava to da Austrija ima problem s ilegalnim imigrantima no taj ulazak imigranata bi bio manji da je Hrvatska dio prostora.

Naglasio je kako je u interesu javnosti da Hrvatska uđe u Schengen stoga što će to doprinijeti sigurnosnoj situaciji u Austriji.

– Konačan stav o ulasku Hrvatske u Schengen će se znati 8. prosinca, rekao je Bačić te dodao kako će sutra o tome dati izjavu nakon razgovora premijer Andrej Plenković i austrijski kancelar.

Istaknuo je kako, što se tiče Europske komisije, nema nikakve zadrške glede ulaska Hrvatske u Schengen.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?