Milanović odbio dati suglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u RH; Banožić: Izbjegava odgovornost

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odbio je razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojem se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske, među ostalim jer ga ministar obrane nije ovlašten to tražiti, priopćeno je iz Ureda predsjednika u utorak, piše hrt.hr.

Milanović je već izrazio protivljenje obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a Ured predsjednika sada je priopćio da se dopis ministra obrane ne može razmatrati iz nekoliko razloga, a prvi je da ministar obrane nema ovlasti tražiti predsjednikovu suglasnost.

– Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada RH, predsjednik RH i eventualno Hrvatski sabor, navodi se u priopćenju.

Osim toga, u dopisu se ne navodi koje bi bile konkretne aktivnosti hrvatskih vojnika u inozemstvu, a ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, već samo “opći podaci o samoj misiji EUMAM”, ističu iz Ureda predsjednika.

U dopisu se poziva na članak 7., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske koji glasi: “Oružane snage država saveznica mogu prijeći granicu i ući u Republiku Hrvatsku ili djelovati unutar njezinih granica u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Hrvatskoga sabora, koju predlaže Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike Hrvatske”.

No iz Ureda predsjednika navode da se ta odredba može primijeniti ako se radi o “oružanim snagama država saveznica” i “ulasku ili djelovanju takvih snaga u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima”.

– U dopisu koji nam je dostavljen ne navodi se pravna osnova po kojoj je utvrđeno da je Ukrajina država saveznica u smislu ove odredbe Ustava (ne radi se o članici nijednog saveza čiji je član Republika Hrvatska i članstvom kojim se obvezujemo na pružanje vojne pomoći), ni koji bi to bio međunarodni ugovor temeljem kojeg bi njezine oružane snage ušle i/ili djelovale na području RH, priopćeno je.

Ured predsjednika objašnjava da “jedina ustavna podloga za donošenje odluke o tome može biti odredba čl. 7. st. 9. Ustava, a ne opća odredba čl. 7. st. 3. Ustava”.

– Oružane snage država saveznica mogu prijeći granice Republike Hrvatske radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike Hrvatske, piše u odredbi čl. 7. st. 9. Ustava. 

“Milanović izbjegava odgovornost”

Ministar obrane Mario Banožić komentirao je novinarima Milanovićevu odluku.

– U Saboru je za donošenje ovakve odluke potrebna dvotrećinska većina i ne vidim nijedan razlog zašto je to predsjednik Republike odbacio kao mogućnost. Besmisleno je stavljati uputnik na samu proceduru donošenja odluke, rekao je Banožić. Dodao je da predsjednikovu odluku vidi kao “poligon za izbjegavanje”.

– Prilikom kreiranja odluke u Vladi, prikupljaju se mišljenja i suglasnosti predsjednika. Ja sam uradio sve kao i po prijašnjim procedurama. Onda mu to nije pravilo problem, a sada kada treba izbjeći svoju odgovornost u cijelom procesu, to čini zagovarajući neke stvari koje u procesu ne postoje, rekao je Banožić.

Na pitanje novinara hoće li zahtjev objaviti jer Milanović tvrdi da je nedovoljan, Banožić je odgovorio da je zahtjev upućen na jednak način kao i sve odluke dosad i nijedna nije bila sporna. Kaže da nema potrebu objaviti ga, a ako nije dovoljan, neka ga objavi Ured predsjednika RH.

Naglasio je da, što se njega tiče, procedura može ići dalje.

– Na Vladu pa Sabor i to je to. Neka glasa svatko kako misli da treba glasati, poručio je

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?