HDZ BiH i Osmorka u petak potpisuju koaliciju, Čović i Nikšić izbacuju SDA iz vlasti

Bošnjačke i građanske stranke koje su do sada bile u oporbi u BiH i HDZ BiH u petak će potpisati dokument o programskoj suradnji čime će otvoriti proces zajedničke uspostave vlasti u BiH na temelju rezultata izbora od 2. listopada.

Čelnici osam političkih stranaka koje zastupaju pretežito interese bošnjačkog biračkog tijela na sastanku u Sarajevu postigli su konačnu suglasnost o dokumentu koji vide kao osnovu koaliranja s HDZ-om a potpisivanje tog dokumenta najavljeno je za 25. studenoga u Sarajevu.

Koalicijski dokument koji izvan vlasti ostavlja Stranku demokratske akcije (SDA), kako je najavljeno, potpisat će čelnici SDP BiH Nermin Nikšić i HDZ BiH Dragan Čović, piše Jabuka.tv.

To je okvirni dokument o euroatlantskim integracijama, političkoj stabilnosti i ekonomskim i socijalnim mjerama u Federaciji BiH ali i na razini države, kazao je novinarima predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Semir Efendić.

Pojasnio je kako se još uvijek ne zna tko će biti imenovan na koje dužnosti jer se to odnosi na tehničku provedbu sporazuma koja slijedi nakon formalnog potpisivanja odnosno potvrde o koaliranju.

HDZ BiH i bošnjačko-građanski oporbeni blok imaju potrebnu većinu za uspostavu vlasti u Federaciji no još je neizvjesno tko će im biti partner na razini države iz Republike Srpske.

HDZ BiH u Vijeću ministara želi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dok bi bošnjačko-građanski blok radije koalirao sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Partijom demokratskog progresa (PDP).

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?