Jeličić: Ostaviti svoj ego; Carević: Ne treba gledati kredite iz prošlosti

Hrvatska nogometna reprezentacija prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Kataru igra u srijedu od 11 sati prema srednjeeuropskom vremenu. Suparnik je Maroko. Utakmicu ćete moći pratiti na HTV2, HR2, platformi HRTi kao i na našem portalu., piše hrt.hr.

Stručni komentatori Joško Jeličić i Mario Carević govorili su o napadačkim “brigama” Zlatka Dalića uoči prve utakmice.

Za sada još nije sigurno tko će predvoditi Vatrene, iako se konture konačnog sastava itekako naziru. Andrej KramarićAnte BudimirBruno Petković ili Marko Livaja

– Svi mi imamo nekakvo iskustvo velikih natjecanja. Kao gledatelji, netko kao sudionik, pogotovo naši igrači, stožer. Ono što donosi rezultat na turnirskim natjecanjima je momčad. Ona je iznad svega. U tom kontekstu, prava momčad koja je homogena grupa jasne hijerarhije, ona može nadomjestiti bilo kakav individualni, taktički ili tehnički problem, pojašnjava Joško Jeličić. 

Jeličić kaže da je na izborniku odluka tko će zaigrati u prvih 11.

– Sve ovisi o situaciji “u kabini”, odnosno o kompatibilnosti igrača. Mi kao gledatelji moramo imati maksimalnu toleranciju, strpljenje za teške trenutke kojih će sigurno biti. Svatko mora ostaviti svoj ego. I u Omišu, Bednji i ne znam gdje. “Onaj mali” iz Zatona Obrovačkog (Luka Modrić op.a.) je vjerojatno cijepljen protiv toga jer cijeli život čini druge boljima. Imamo iskustva s Kalinićem i Rebićem. Ako bude homogeno, ja se onda ne bojim tko će igrati napadača, poručuje.

Mario Carević ističe da smo u Rusiji imali homogenost.

– Bez toga se ne može napraviti rezultat. Smatram da ovo nije upitno kod ove grupe. Na ovakvim je natjecanjima jako bitna i trenutna forma igrača. Da se ne gledaju krediti iz prošlosti, nego trenutna forma igrača, da se to poštuje.

Dodaje i sljedeće.

– Igrači dolaze nakon sezone koja je u punom jeku. Nema prostora za pripreme. Vrlo će brzo vidjeti kakav je fizički status, kako je tko pripremljen. Treba biti ekonomičan što se tiče potrošnje. Drugačiji su vremenski uvjeti, klima, moramo biti oprezni u najavama. Kada si previše emotivan, ratio hlapi. Imamo iskustvo, mora biti sredine. Reprezentativci i stožer po meni ne moraju ništa. A mogu puno, a što je najvažnije, oni to znaju, zaključuje Jeličić. 

Komentatori odgovaraju na pitanja gledatelja 

Toni Resler pitao je misle li naši stručni suradnici da bi ovo prvenstvo moglo biti najučinkovitije u povijest s obzirom na to da su igrači u punoj formi i zamahu.

– To je jedna od rijetkih pozitivnih stvari na zimskom prvenstvu. Igrači će biti puno odmorniji, nadam se da će biti puno manje povreda. Samim time nadamo se da će biti i efikasno, odgovorio je Carević.

Josipa Matanovića zanimalo je mogu li Petković Livaja igrati zajedno i na kojim ih pozicijama vide.

– Ovo vrijeme kad reprezentacija igra je zapravo da se sve navijačke strasti i sva ta mržnja koja je posebno po toj internetskoj kanalizaciji eksplodirala, dakle ovo je vrijeme za reprezentaciju i naše reprezentativce. I jedan i drugi su sasvim zasluženi tamo gdje jesu, a kontekst same igre, njihovo fizičko stanje i situacija na treneru će odlučiti hoće li igrati zajedno i tko će od njih igrati, istaknuo je Jeličić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?