Zakulisne igre na Mundijalu u Kataru

Dok se na Mundijalu u Kataru na terenu ispisuju razne nogometne zanimljivosti i ispisuju rekordi, kao ona da je momčad Katra postala prvi domaćin u povijesti Svjetskih prvenstava koji je porazom otvorio natjecanje, ili da je Leo Messi Leo golom protiv Saudijske Arabije postao prvi argentinski reprezentativac koji je postigao pogotke na čak četiri svjetska prvenstva, i izvan terena se događaju zanimljive stvari.

Tako je primjerice ​veliki lanac supermarketa iz Njemačke REWE odlučio jednostrano prekinuti suradnju sa Nogometnim savezom Njemačke (DFB) zbog toga jer je odlučeno da njemački kapetan Manuel Neuer oko ruke neće nositi traku s duginim bojama, iz kampanje “One Love”, kao znaku podrške LGBTQ zajednici.

Tim potezom REWE je zasigurno dobio velik publicitet jer je ova vijest odjeknula u brojnim svjetskim medijima, a mnogi su prenosili izjavu Lionela Souquea, izvršnog direktora REWE-a koji je rekao kako je FIFA-ina zabrana traka duginih boja skandalozna.

„Za nas nogomet predstavlja poštenu igru, toleranciju i solidarnost. Zalažemo se za raznolikost, a nogomet je raznolikost. Fifin skandalozan stav u potpunosti je neprihvatljiv za mene kao izvršnog direktora raznolike tvrtke i kao nogometnog navijača“, rekao je Souque, no na društvenim mrežama mnogi su komentirali kako je ovo samo dobar PR potez, navodeći da je REWE ranije najavljivao prekid suradnje s DFB-om.

Neki komentiraju kako je REWE povukao sjajan marketinški potez jer se ovime odrekao prava na oglašavanje u što bi morali uložiti mnogo novca, dok su javnom objavom dobili velik besplatan publicitet.

Dok neki postavljaju pitanja što ovaj potez znači, mnogi su navijači ostali razočarani jer su neke od najvećih reprezentacija pokleknule pod pritiskom FIFA-e te su odustali od nošenja traka duginih boja u Katru, gdje je homoseksualnost zakonom zabranjena.

Naime, iako je bilo najavljeno da će kapetani Njemačke, Nizozemske, Engleske, Belgije, Danske, Francuske, Švicarske i Walesa nositi trake duginih boja, na kraju su svi pokleknuli pred pritiskom iz FIFA-e.

Tako je predsjednik Francuskog nogometnog saveza Noël Le Graët u intervjuu za L’Equipe rekao da bi želio da njihov kapetan Lloris ne nosi kapetansku traku u duginim bojama kako bi pokazao poštovanje prema domaćinu, iz Belgije su rekli da im je FIFA prijetila suspenzijom, a Nizozemci su rekli da su odustali zbog straha da će im kapetan dobiti žuti karton.

Naime, pisalo se da će dobiti žuti karton tko izađe na teren s spornom trakom, te da će potom dobiti i crveni ako je ne skine.

“Zalažemo se za poruku One Love i nastavit ćemo je širiti, ali naš prioritet na Svjetskom prvenstvu je pobjeđivanje u utakmicama. Onda ne želite da kapetan svaku utakmicu započne žutim kartonom”, stoji u priopćenju Kraljevskog nizozemskog nogometnog saveza (KNVB), koji je bio spreman plaćati financijske kazne samo da bi nosio One Love traku.

Ali nije bio spreman riskirati žuti karton.

S druge strane mnogi su navijači komentirali kako su najveće reprezentacije trebale odgovoriti na FIFA-in blef i nositi trake s duginim bojama.

„Zamislite da suci svakom igraču koji preuzme dužnost kapetana daju žuti, a zatim crveni sve dok tim ne bude imao dovoljno igrača za igru. Ako bi FIFA na taj način izbacila Njemačku, Englesku, Francusku, Nizozemsku, natjecanje bi se pretvorilo u šalu,„ jedan je od komentara.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?