Uz Rusiju, sada su avioni Izraela i Turske krenuli granatirati brojna područja u Siriji

Na ravnicama sjeverne Sirije ratni zrakoplov koji se približava obično proizvodi prepoznatljivu tutnjavu, omogućujući onima na zemlji da utvrde kome pripada i ima li potrebe za skrivanjem.

Ali proteklih nekoliko dana tegobnije je nego ikad za one koji žive na tim prostorima jer zračne snage triju zemalja nadlijeću sirijskim nebom, bombardirajući ciljeve od obale Sredozemnog mora do pustinja na istoku.

Riječ je o najopsežnijim zračnim napadima u posljednje tri godine u Siriji.

Turska, Izrael i Rusija provele su brojne zračne napade posljednjih dana, ponovno potvrđujući da je desetljeće dug rat u Siriji i dalje aktualan te da ima velikim potencijal za eskalaciju.

Dok je pažnja svijeta usmjerena na rat u Ukrajini, nedovršeni posao sirijskog rata mogao bi ponovno eskalirati u zapaljivoj regiji, piše Guardian.

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da će Turska napasti militante tenkovima i vojnicima što je prije moguće nakon eskalacije osvetničkih napada duž sirijske granice između turskih snaga i kurdske milicije.

‘“Mi se borimo protiv terorista nekoliko dana našim avionima, topovima i puškama’“, rekao je Erdogan u govoru, prenosi Reuters.

Naglasio je kako će ih iskorijeniti što je prije moguće.

U međuvremenu su Izraelci gađali više lokacija duž obale i središta Sirije.

Glasne eksplozije čule su se u Latakiji, kao i u gradovima Hama i Homs gdje su sirijske snage nakon mučnog građanskog rata ponovno uspostavile kontrolu uz potporu Rusije i Irana.

Sirijski dužnosnici izvijestili su da su najmanje četiri vojnika ubijena u posljednjem nizu izraelskih napada. Sirijska državna televizija objavila je da je zbog „izraelske agresije“ reagirala protuzračna obrana te da su oborili neke rakete, a prije napada su izraelski borbeni avioni viđeni kako lete iznad susjednog Libanona, čiji zračni prostor Izrael ponekad koristi kako bi napadao mete u Siriji. Izraelci gađaju baze koje podupire Iran, a za koje smatraju da pomažu borcima Hezbollaha kojeg Izrael smatra egzistencijalnom prijetnjom.

Guardian piše kako su uz turske i izraelske avione nad sirijom nadlijetali i ruski avioni.

„Nekoliko preostalih ruskih zrakoplova u Siriji podiglo se u nebo u nedjelju i rano u ponedjeljak ujutro, bombardirajući ruralna područja Idliba u blizini turske granice i civilna mjesta u blizini dvaju izbjegličkih kampova“, piše Guardian koji navodi kako Rusija pomaže sirijskoj vojsci u napadima na područja koja su izvan kontrole vlade u Damasku.  

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?