Analiza onoga što su se dogovorili HDZ i Osmorka: “Hoće li stranke iz Sarajeva izglasati kanal na hrvatskom jeziku?”

Nakon što je sve izvjesnije da će HDZ BiH koalirati s „Osmorkom“ te će izbaciti SDA iz vlasti na federalnoj i državnoj razini, novinari pomno iščitavaju koalicijski sporazum kojeg bi trebali predstavnici HDZ-a BiH i Osmorke trebali potpisati  u utorak.

Tako portal Istraga.ba u svojoj analizi piše kako se ovim sporazumom koalicijski partneri obavezuju da će provesti “ograničene ustavne reforme”, te izmijeniti Izborni zakon i referira se na pisanje Večernjeg lista da će te izmjene značiti da “nema više preglasavanja hrvatskog naroda” u Domu naroda i Predsjedništvu BiH.

Međutim, ovaj portal navodi kako, da bi bio izmijenjen Ustav BiH, odnosno da bi bile provedene presude iz Strasbourga što se koalicijski partneri obvezuju uraditi, potrebna je dvotrećinska većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Osmorka zajedno sa SNSD-om i HDZ-om ima 24 zastupnika. Za djelomičnu promjenu Ustava BiH potrebni su glasovi 28 zastupnika, a eventualna vladajuća koalicija okupljena oko Osmorke i HDZ-a bi imala četiri ruke manje, pa bi im trebali glasovi SNSD-a.

U svojoj analizi portal Istraga.ba navodi kako bi to moglo značiti da će se koalicija morati dogovoriti o asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH, odnosno da se na jedan način bira član iz RS-a, a na drugi način dva člana iz Federacije.

Naime, ovaj se portal poziva na tvrdnju Milorada Dodika koji je kazao da on nije spreman podržati izmjene Ustava tako da bi se član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske birao indirektno. Lider SDP-a BiH pak kaže da je on spreman za izbor članova Predsjedništva BiH kroz Dom naroda PS BiH. To, opet, znači, da bi u pitanju bila asimetrična rješenja. Dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH bi bila birana kroz Dom naroda, dok bi član Predsjedništva BiH iz RS bio biran direktno. Čak i ako bi Elmedin Konaković podržao asimetrično rješenje, teško je očekivati da to urade SDP, Naša stranka i NES. To znači da je ova tačka Sporazuma faktički – neprovodiva. Pod uvjetom da sve stranke iz Osmorke ne pristanu na asimetričan način izbora članova Predsjedništva, piše u svojoj analizi portal Istraga.ba.  

Ovaj portal se osvrnuo i na moguće osnivanje kanala na hrvatskom jeziku budući da jedna od točki sporazuma glasi;  “Reforma cjelokupnoga javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom”.

Ovaj portal, komentirajući ovu točku, piše kako reformiranje Radio-televizije Republike Srpske nije predviđeno, dok se planira reforma RTV Federacije BiH “u skladu sa ustavom” i pojašnjava kako bi, u skladu sa Ustavom FBiH, HDZ BiH mogao tražiti osnivanje kanala na hrvatskom jeziku.

No, za to je potrebno mijenjati Zakon o RTV FBIH. Ovaj Zakon se mijenja u Parlamentu Federacije BiH te se novinar portala Istraga.ba pita da li potpis na ovom Sporazumu znači da su političke stranke iz Sarajeva spremne izglasati osnivanje takozvanog – “trećeg kanala” koji bi bio financiran kroz sistem rtv takse na nivou Federacije BiH.

U daljoj analizi Sporazuma portal Istraga.ba piše kako je teško vjerovati da će biti provedena točka Sporazuma koja se odnosi na “Modernizacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim obavezama i potrebama države Bosne i Hercegovine”.

Kako pišu u svojoj analizi novinari Istrage, za modernizaciju Oružanih snaga BiH nužno je povećati proračun Oružanim snagama BiH. Čak i ako bi ministar financija BiH bio iz neke od stranaka Osmorke, to bi značilo da za povećanje proračuna Oružanim snagama BiH mora glasati i SNSD. Sa četiri SNSD-ova delegata u Domu naroda PS BiH Milorad Dodik bi držao ključ povećanja proračuna za Oružane snage i modernizaciju vojske po NATO standardima.

Što će se od točaka Sporazuma moći provesti ostaje za vidjeti, a čitavu analizu možete pročitati ispod

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?