Berina Fejzić iz Goražda izabrana u Hrvatski klub federalnog Doma naroda

Berina Fejzić, koja se izjasila kao Hrvatica, nakon što joj je Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo kandidaturu (samo)izabrana je danas, po protustavnim izbornim pravilima, na sjednici Skupštine Bosansko-podrinjske županije Goražde u Hrvatski klub federalnog Doma naroda, piše Hrvatski Medijski Servis.

Berina bi tako u Hrvatskom klubu trebala predstavljati Hrvate, iako je oni nisu izabrali, jer nisu ni mogli, ima ih naime, prema popisu iz 2013., samo 23-oje, a pitanje je ima li ih sada i toliko, dodaje u svom tekstu Hrvatski Medijski Servis.

Kada je ljetos u sarajevskim medijima procurila informacija da visoki predstavnik Christian Schmidt namjerava uvesti cenzus od 3 posto na izbor izaslanika u Federalni dom naroda, čime bi se spriječio da iz onih županija gdje manjinski narod ne može prijeći izborni prag za županijske parlamente, zastupnici izabrani glasovima većinskog naroda, bivaju izabrani u Dom naroda da predstavljaju manjinski, u Sarajevu su organizirani prosvjedi uz poruke, kako je to aparthejd, produbljivanje etničkih podjela, treći entitet i koješta. Schmidt je nakon tih prosvjeda odustao od tog plana, nakon čega je Berina mogla odahnuti.

Ona će, kao ranije i njezin otac Edim Fejzić, koji se izjasnio kao Hrvat, inače, osuđen zbog kupovine glasova predstavljati Hrvate u Hrvatskom klubu Federalnog doma naroda, iako je oni nisu birali.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić poništio je odredbu prema kojoj se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda ako je takav izabran u županijsku skupštinu, jer je omogućavala da jedan narod drugom bira predstavnika, čime je narušeno ustavno načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda. Tu odredbu Schmidt nije izmijenio pa je Središnje izborno povjerenstvo BiH u naputku za izbor izaslanika u Federalni dom naroda ponovo reaktiviralo pravilo koje je ukinuo Ustavni sud BiH, čime je derogirana presuda Suda. Uz to je Schhmidt cinično zaključio kako je njegovim izmjenama Izbornog zakona kojima je samo povećan broj izaslanika u nacionalnim klubovima naroda sa 17 na 23, u Klubu Ostalih sa 7 na 11, a ljestvica za predlaganje predsjednika i potpredsjednika FBiH podignuta sa 6 na 11, kako je njegovim intervencijama “presuda Ljubić provedena”, zaključuje u svojoj analizi Hrvatski Medijski Servis.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?