Dramatično glasanje u Skupštini ŽZH-a

Zanimljivo je bilo na današnjem glasovanju u Skupštini ŽZH o tome tko će ići u Dom naroda FBiH gdje su zastupnici Devedesetke glasovali za HDZ-ovce, pa je iz igre ispala Antonija Banožić, koja je ujedno i predsjednica Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH-a, te je HDZ BiH dobio svih pet mjesta u Domu naroda.

Banožić se nakon svega oglasila i prozvala svoje stranačke kolege jer nisu glasovali za nju, a bila je uvjerena da će proći jer je po matematičkim kalkulacijama HDZ BiH po broju osvojenih mandata u Skupštini trebao dati 3 tri hrvatska zastupnika u Dom naroda Parlamenta FBiH, dok se borba vodila za tog četvrtog kojeg je trebala dati Devedesetka jer je osvojila četiri mandata. Odranije je bilo poznato da će u Dom naroda iz reda Srpskog naroda ići HDZ-ovac Miroslav Mitrović jer nije imao protukandidata.

S obzirom da je na kraju Banožić imala samo jedan glas i to svoj, prozvala je svoje kolege iz Devedesetke Zdravka Hercega, Antu Pavlovića i Željka Dragičevića da su glasovali za HDZ-ovce i omogućili im da dobiju sva četiri hrvatska mjesta u Domu naroda.   

 „Glasovanje u Skupštini ŽZH za izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH je pokazalo koliko istinskih oporbenih zastupnika ima, a koliko je onih koji pod krinkom oporbe surađuju s vladajućim HDZ-om i na račun povjerenja naroda ostvaruju osobne benefite. U navedeno uključujem pojedince iz HDZ-a 1990 koji nisu ispoštovali naputak Predsjedništva stranke. Prije same današnje sjednice HDZ 1990 je imao siguran mandat u Domu naroda, a na kraju sam samo ja glasovala za listu HDZ-a 1990. Suprotstavila sam se jednoumlju u Skupštini i pokušala sam napraviti promjene, ali nažalost nije uspjelo. Žalosno je da je od devet oporbenih zastupnika Skupštine ŽZH ispred hrvatskog naroda njih sedam podržalo zastupnike HDZ-a BiH. Tek kada se izaslanici i političari općenito izdignu iznad uskih osobnih interesa ovo društvo će krenuti u pravom smjeru. A o sudbini zastupnika iz HDZ-a 1990 koji nisu podržali listu svoje stranke raspravit ćemo na predsjedništvu stranke“, izjavila je Antonija Banožić za portal Jabuka.tv.

Zanimljivo je da su za HDZ-ovce glasovali i drugi zastupnici oporbe, Otpor.media piše da su za HDZ-ovu ekipu glasovali predstavnica HSP dr. Ante Starčević BiH Marija Lovrić, predstavnik HSP-a HB i BiH Zrinko Čuvalo, predstavnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić i predstavnik HRS-a Ivan Pušić.

Naime, ovaj portal se pozvao na tvrdnje Republikanca Tomislava Bandića koji kaže kako je svoj listić napravio nevažećim, tako da je na njemu napisao “NAROD”.

Kako je kasnije kazao za Otpor.media, tim je činom htio poručiti kako nitko od tih kandidata nije zaslužio njegov glas.

Glasovanjem u Skupštini je odlučeno kako će Ivica Pavković, Tomislav Mandić, Milan Ševo, Ivana Zrimšek Šaravanja i Miroslav Mitrović biti novi izaslanici Županije Zapadnohercegovačke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pavković, Mandić, Ševo i Zrimšek Šaravanja idu u Klub Hrvata, a Mitrović u Klub Srba.

Pogledajte kako je glasovanje prošlo:  

Kandidacijska lista predlagatelja Ševo Milan, iz reda hrvatskog naroda predloženi su kandidati: Ševo Milan i Radić Marko, osvojila je 5 glasova.

Kandidacijska lista predlagatelja Zrimšek Šaravanja Ivane iz reda hrvatskog naroda predložen je kandidat: Zrimšek Šaravanja Ivana, Barišić Ivana i Jelčić Ivan, osvojila je 5 glasova.

Kandidacijska lista predlagatelja Hrvatska demokratska zajednica 1990 – HDZ 1990 iz reda hrvatskog naroda predložen je kandidat: Banožić Antonija osvojila je jedan glas.

Kandidacijska lista predlagatelja Mandić Tomislav iz reda hrvatskog naroda predloženi su kandidati: Mandić Tomislav, Damjanović Ivan i Kožul Vedran osvojila je 5 glasova.

Kandidacijska lista predlagatelja HDZ BIH,HDU, HSS, HKDU iz reda hrvatskog naroda predloženi su kandidati: Pavković Ivica, Jurišić Damir i Luburić Bernardica osvojila je 5 glasova.

Kandidacijska lista predlagatelja Mitrović Miroslav iz reda Srpskog naroda predložen je kandidat Miroslav Mitrović osvojila je jedan glas.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?