WHO i CDC: Ospice su neposredna globalna prijetnja

Postoji neposredna opasnost od širenja ospica u različitim regijama u svijetu, s obzirom na to da je zbog covida-19 došlo do pada cijepljenja i oslabljenog praćenja bolesti, rekli su u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američka javna zdravstvena agencija, prenosi hrt.hr.

Ospice su jedan od najzaraznijih ljudskih virusa koji je gotovo u cijelosti moguće spriječiti cijepljenjem. Međutim, potrebna je 95-postotna pokrivenost cijepljenjem kako bi se spriječilo izbijanje virusa među populacijama.

Rekordno visokih gotovo 40 milijuna djece propustilo je svoju dozu cjepiva protiv ospica 2021. godine zbog poteškoća nastalih pandemijom covida-19, rekli su u zajedničkom izvješću WHO i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

I dok slučajevi ospica nisu skočili dramatično u usporedbi s proteklim godinama, sada je vrijeme da se djeluje, rekao WHO-ov stručnjak za ospice, Patrick O’Connor.

– Nalazimo se na raskrižju, rekao je u utorak. Bit će to vrlo izazovnih 12-24 mjeseci ublažavanja.

Kombinacija faktora poput socijalne distance i ciklične prirode ospica objašnjava zašto još nije došlo do eksplozije slučajeva unatoč širenju imunitetnih pukotina, no to bi se moglo promijeniti brzo, rekao je O’Connor, ukazujući na izrazito zaraznu prirodu bolesti.

WHO je već zamijetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do rujna, rekao je O’Connor, dodavši da je osobito zabrinut za dijelove subsaharske Afrike.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?