Žena poginula u odronu na talijanskom otoku, 10 nestalih

Jedna žena je poginula, a nekoliko zgrada i automobila zatrpano je u velikom odronu tla nakon nevremena praćenog obilnom kišom koje je pogodilo talijanski otok Ischia kod Napulja, piše hrt.hr.

– Potvrđena je smrt jedne osobe, jedne žene. Osam nestalih osoba pronađeno je, među njima dijete, a još se ne zna sudbinu deset ljudi, rekao je prefekt Napulja Claudio Palomba na konferenciji za novinare. 

Potpredsjednik vlade i ministar infrastrukture Matteo Salvini, ujedno čelnik protuimigrantske stranke Liga, ranije je novinarima u Milanu rekao da je potvrđena smrt osam osoba, što je poslije opovrgnuo ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedos.

Loši vremenski uvjeti otežavaju potragu za nestalima. Vlasti su pozvale građane da ne izlaze iz svojih domova i traže da se uvede izvanredno stanje. 

Sedamdeset vatrogasaca radi na otoku 30 kilometara udaljenom od Napulja kako bi izvukli stanare iz oštećenih zgrada i pronašli nestale, objavila je vatrogasna brigada na Twitteru.

Snimke pokazuju debelo blato, krhotine, stijenje u mjestu Casamicciola Terme. Nekoliko automobila potopljeno je uz obalu i očito ih je oluja bacila u more. Dvoje putnika je spašeno, izvijestili su vatrogasci.

Poginuli u potresu, odronu tla…

Casamicciola Terme, ljetovalište koje zimi ima tek 8000 stanovnika, pretrpjelo je 2017. godine potres u kojem su dvije osobe poginule. Isti je gradić bio sravnjen sa zemljom u vrlo snažnom potresu 1883. godine.

Ischia je vulkanski otok koji svake godine privlači posjetitelje svojim termalnim vodama i prekrasnim pejzažem. Gusto je naseljen i statistike govore da je mnogo kuća sagrađeno bez građevinske dozvole, zbog čega stanarima prijete i poplave i potresi.

Godine 2006. u odronu tla poginuli su otac i njegove tri kćeri.

Jug Italije gdje se kuće često grade protuzakonito zaobilaženjem sigurnosnih propisa, podložan je odronima s fatalnim ishodima.

U 1998. godini najmanje 150 ljudi poginulo je kada je blatna bujica zasula selo Sarno nedaleko od Napulja.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?