Marić: Ovo su huligani, ne navijači, prepoznajemo njihove namjere

Sinoć je u Mostaru uhićeno 16 huligana, pripadnika navijačke skupine “Red Army”, što je već treći slučaj u posljednja četiri dana da mostarska policija intervenira po pitanju huliganskih ili sprječavanja huliganskih istupa.

– 16 pripadnika navijačke skupine ‘Red Army’ uhićeno je u Ulici kardinala Stepinca oko 22 sata. Interventna grupa PU Mostar ih je presrela, a tom prilikom izuzeli su im teleskopske palice i druge predmete koje koriste u tučnjavama. Izdani su im prekršajni nalozi, dalje će se postupati prema sukladnim zakonskim propisima – rekao je za Fenu glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ) Ljudevit Marić, dodavši kako su policijski službenici spriječili narušavanje javnog reda i mira u većem obimu.

Prije toga, u petak, 25. studenoga, policija je uočila grupu huligana na Bulevaru, a iste su slobode lišili na šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog. Iz MUP-a je potvrđeno kako se radi o navijačima Zrinjskog kod kojih je također pronađena veća količina nedopuštenih sredstava poput pirotehnike, palica i potkapa.

– Nismo totalitarna država da zabranimo da se skupljaju, ali kada se skupe i krenu, a mi prepoznamo njihove namjere, postupamo sukladno zakonu. To je naš svakodnevni posao. U ova tri slučaja to su huligani, a ne navijači. Navijači su u krugu stadiona – rekao je Marić.

U dva slučaja u Mostaru među legitimiranima su bile i maloljetne osobe.

– U obje skupine je bilo maloljetnih osoba. Mi se vodimo zakonskom procedurom za maloljetnike, a imamo i inspektore koji su verificirani za rad s maloljetnicima – potvrdio je glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.  

Još jedan izgred huligana dogodio se u subotu, 26. studenoga, u Širokom Brijegu kada je grupa huligana iz Sarajeva, pripadnika navijačke grupe “Horde Zla”, presrela i pretukla tri mladića te im razbili automobil, a nakon toga su se uputili prema Mostaru gdje su devetorica uhićena u prostorijama navijačkog kluba “Red Army”.

– Oko 2 sata patrole policije su u Ulici Huse Maslića uočile vozila koja odgovaraju datom opisu da bi u prostorijama navijačkog kluba ‘Red Army’ pronašli i osumnjičene (…) Djelatnici policije su potvrdili da se radi o navijačkoj skupini ‘Horde zla’ te su vizualnim pregledom vozila, uočila više komada drvenih i teleskopskih palica, potkapa, čekića te suzavac. Sve osobe su lišene slobode i predate djelatnicima PU Široki Brijeg na daljnje postupanje – priopćeno je ranije na stranicama MUP-a HNŽ-a.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?