Ozlijeđenog učenika na nosilima iznosili iz OŠ Marka Marulića u Ljubuškom, pročitajte detalje iz obuke Civilne zaštite

Zanimljiva edukacija održana je u Ljubuškom gdje su simulirali da je izbio požar u Osnovnoj školi Marka Marulića, a domar ga je pokušavao ugasiti, ali nakon što nije uspio, pozvao je vatrogasce, pa je iscenirano da je jedan učenik ostao unutar škole dok su se svi drugi evakuirali, te su ga na nosilima iznosili GSS-ovci.

Kako piše Hercegovina.info, radilo se o edukaciji u kojoj su, osim zaposlenika Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke sudjelovali i volonteri iz Srednje medicinske škole u Ljubuškom te Crvenog križa Ljubuški, kao i pripadnici Gorske službe spašavanja Ljubuški, Javne vatrogasne postrojbe Ljubuški, Policijske uprave Ljubuški i zaposlenici Doma zdravlja Ljubuški.

Evo što o edukaciji piše Hercegovina.info:

„U prvom dijelu edukacije provedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i zaposlenika škole. Simuliran je nastanak požara u svlačionici školske dvorane. Domar je pokušavao ugasiti požar, ali nakon što nije uspio, pozvao je vatrogasce. Istovremeno domar zadužuje i prisutnog nastavnika da o požaru obavijesti ravnatelja, odnosno pomoćnika ravnatelja koji je putem razglasa obavijestio učenike i nastavno osoblje o požaru, a aktiviranjem školskog zvona uslijedio je početak evakuacije iz škole. Na evakuacijskom mjestu učitelji i nastavnici obavljaju prozivku i kontroliraju broj učenika iz svog razreda. Jedan nastavnik je utvrdio da nedostaje jedan učenik, te obavještava vatrogasce koji pozivaju pripadnike Gorske službe i spašavanja, koji pronalaze učenika koji je ozlijeđen, stavljaju ga na nosila i iznose izvan škole. Volonteri iz Srednje medicinske škole i Crvenog križa pružaju prvu pomoć ozlijeđenom, te pozivaju hitnu medicinsku pomoć i daju im podatke o ozlijeđenom. Hitna pomoć preuzima ozlijeđenog i prevozi ga na daljnje postupanje u Dom zdravlja. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije. Nakon što je požar ugašen vatrogasci i policija pozivaju učenike i učitelje/nastavnike da se vrate u školu.“

U drugom dijelu edukacije ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović je pozdravio učenike i zaposlenike škole i pripadnike žurnih službi i istaknuo važnost provođenja edukacije iz područja zaštite i spašavanja s posebnim naglaskom na vježbu evakuacije.

Predstavio je letak o ponašanju u slušaju pojave prirodnih i drugih nesreća i isti je podijeljen učenicima i zaposlenicima škole. Potom je prikazan promotivni 11-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i o ponašanju u slučaju pojave istih.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?